latinica  ћирилица
07/10/2024 |  10:15 ⇒ 10:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Пакистан: У подметнутој експлозији погинуле двије особе, најмање осморо повријеђених

У експлозији испред аеродрома у граду Карачију на југу Пакистана погинула су два радника из Кине, а повријеђено је најмање осморо људи, саопштила је данас пакистанска полиција.
Напад у Пакистану (Фото: EPA-EFE/REHAN KHAN) -
Напад у Пакистану (Фото: EPA-EFE/REHAN KHAN)

Пакистанска сепаратистичка група Балучистанска ослободилачка армија (БАЛ) преузела је одговорност за експлозију подметнуту конвоју у којем су превожени кинески држављани, преноси АП.

Полиција и покрајинска влада су саопштиле да је "експлодирала цистерна за нафту у близини највећег аеродрома у Пакистану".

На видео-снимцима се могу видјети аутомобили у пламену, густ дим који се диже са мјеста експлозије и велики број припадника пакистанске војске.

У саопштењу кинеске амбасаде поводом ове експлозије потврдјено је да је конвој који је превозио кинеске раднике компаније, нападнут око 23.00 сати по локалном времену и да су у нападу погинула два Кинеза, а да је повријеђен један, као и неколицина Пакистанаца.

Наводи се да је експлозија "терористички напад" и да Кина сарађује са Пакистаном у отклањању посљедица овог напада, уз позив упућен пакистанским властима да спроведу темељну истрагу како би се починиоци казнили.

- Кинеска амбасада и генерални конзулат у Пакистану снажно осуђују овај терористички напад и изражавају дубоко саучешће због невиних жртава из обе земље, - стоји у саопштењу кинеског дипломатског представништва у Пакистану.

Хиљаде кинеских радника раде у Пакистану, а већина њих је ангажована на пословима у оквиру кинеске иницијативе "Појас и пут" и на изградњи великих инфраструктурних пројеката.

Сепаратистички побуњеници у Балучистану захтијевају независност и оптужују федералну владу за неправедно експлоатисање богатих налазишта нафте и минерала на штету локалног становништва.