latinica  ћирилица
07/10/2024 |  09:52 ⇒ 10:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора у Јабланицу упутила екипу од 32 спасиоца

Црна Гора је упутила у БиХ спасилачку екипу од 32 члана како би помогли становништву у проналаску несталих и отклањању посљедица катастрофалних поплава.
Црна Гора - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Црна ГораФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Руководилац спасилачког тима Милан Радовић каже да ће тим у Јабланици остати седам дана, а ако буде потребе и дуже. Жеља им је, додао је, да из рушевина извуку неког преживјелог.

У спасилачком тиму су махом ватрогасци и спасиоци из 10 црногорских општина, ту су и припадници Црвеног крста и Директората за заштиту и спашавања.

- Црногорски национални тим за спашавање из рушевина и тим са пумпама високог капацитета иде у Јабланицу да помогне у  пуном капацитету у несрећи која је погодила народ БиХ. Ово је помоћ коју ми пружавамо преко механизма за цивилну заштиту. Удружиле су се све спасилачке екипе из региона, колеге из Србије, Хрватске и Словеније. Надамо се да ћемо угроженом становништу понудити оно што им је у овом моменту најпотребније, те да покушамо да из рушевина извучамо још неког живог као што је био случај јуче - рекао је руководилац спасилачког тима Милан Радовић.

Напоменуо је да имају и сегмент пумпе виског капацитета те да ће црногорски спасиоци помоћи при испумпавању воде из угрожених објеката.

- Тако да оно што будемо могли, урадићемо сигурно. Даћемо све од себе, као што то ови момци увијек и раде - истакао је Радовић.

Тим Црне Горе чине 32 члана, од којих четири из Директората за заштиту и спасавање, пет из Црвеног крста Црне Горе и 23 припадника служби заштите и спасавања, односно ватрогасаца и спасилаца из десет општина.