latinica  ћирилица
07/10/2024 |  09:06 ⇒ 09:07 | Аутор: Независне

Гориво у БиХ поново поскупљује?

Веће цијене горива за око десет фенинга очекују се у БиХ од ове седмице, а све због дешавања на Блиском истоку, сагласни су стручњаци из ове области.
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић) -
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић)

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, казао је за да је у посљедња три дана цијена сирове нафте на свјетској берзи порасла за 11 одсто.

- Прије ових немилих догађаја између Ирана и Израела цијена је била 70 долара, док сада износи 78 долара по барелу, што указује да ће ова цијена повећати цијену горива на пумпама у БиХ за 10 фенинга по литри - казао је Бечаревић.

Истиче да тренутна дешавања на Блиском истоку утичу на формирање цијена и у БиХ.

- Цијене нафтних деривата тренутно износи од 2,40 до 2,80 КМ по литри, зависно од врсте горива - казао је Бечаревић.

Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, казао је да се поскупљење горива очекује у овој седмици.

- Могуће је да ће чак у наредним данима доћи и до поскупљења од 10 фенинга по литри, али у овом моменту реалније је очекивати да то буде пет фенинга, управо зато што пумпаџије сигурно имају старих залиха - казао је Савић.

Истиче да је, што се тиче неког наредног периода, јако тешко прогнозирати шта ће се даље дешавати.

- Буквално гледамо шта се дешава на Блиском истоку, тако да се сви бојимо да ће доћи до проблема са снабдијевањем, односно да ће бити мања понуда - казао је Савић.

Како је рекао, што се тиче цијене горива, барем у Бањалуци, дизел кошта од 2,33 до 2,39 КМ, док бензин кошта од 2,33 до 2,41 марку по литри.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН из Приједора, казала је раније за "Независне новине" да су грађани БиХ потпуно оглушили на подизање цијена, па тако и у случају горива.

- На поскупљење горива дефинитивно не може утицати нико, те када дође до раста цијене барела на свјетском нивоу - дође до поскупљења и код нас, али реално је да мора да постоји одређени период да би се то одразило на наше тржиште - казала је Марићева.

Истиче да ће поскупљење горива на пумпама у БиХ бити огроман удар на потрошаче јер су аутомобили, како каже, пријека потреба.

- Ово заиста више не води ничему&хеллип; Не знам ни како више потрошачку корпу можемо дефинисати, корпу која је прешла 3.000 КМ, а знамо, ако дође до виших цијена горива, да ће и остале намирнице да поскупе - казала је Марићева и поручила да ће то грађанима бити проблем.

Цијене нафте су у петак на азијском трговању мало порасле, па ће на седмичном нивоу раст бити поприличан. Трговци нафтом су под утиском догађања на Блиском истоку.

Барел Wест Теxас Интермедиате сирове нафте од 159 литара за испоруку у новембру износио је 73,79 долара у азијском трговању, осам више него на затварању у четвртак. Децембарске терминске цијене нафте брент порасле су за девет центи, на 77,71 долар.

Чини се да ће обје врсте нафте добити око осам одсто на седмичном нивоу. Раст цијена подстакнут је ескалацијом сукоба на Блиском истоку, што је довело до растуће забринутости владе око будућег снабдијевања нафтом из регије. То чини трећину укупне глобалне понуде.

За сада су те бојазни ипак донекле ублажене слободним производним капацитетима ОПЕЦ-ове скупине земаља произвођача нафте. Осим тога, залихе нафте још нису поремећене немирима на Блиском истоку.