latinica  ћирилица
07/10/2024 |  08:38 | Аутор: СРНА

Најмање девет земаља понудило или шаље помоћ поплављеним подручјима у ФБиХ

Најмање девет земаља чланица Механизма цивилне заштите ЕУ понудио је или шаље помоћ БиХ након катастрофалних поплава и клизишта изазваних обилним падавинама, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
Јабланица - Фото: РТРС
ЈабланицаФото: РТРС

Након званичног захтјева БиХ за активирање Механизма цивилне заштите ЕУ 5. октобра, у земљу су пристигли први тимови спасилаца и потрепштине, наводи се у саопштењу.

Европски центар за хитне случајеве при Главној управи за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ Европске комисије, који координише напоре на пружању помоћи у оквиру Механизма цивилне заштите ЕУ, потврдио је да су спасилачке екипе из Хрватске, Србије и Словеније већ присутне или ускоро стижу у Јабланицу.

Најмање девет земаља чланица Механизма - Албанија, Хрватска, Србија, Словенија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Пољска, Словачка, Турска понудиле су помоћ или шаљу потрепштине.

Представник Европског центра за хитне случајеве стигао је у Сарајево како би координисао тимове Механизма на терену и контактирао са властима у БиХ, уз подршку Делегације ЕУ у БиХ.

Са активацијом Механизма цивилне заштите ЕУ, Европски центар за хитне случајеве
игра кључну улогу у координацији одговора на катастрофу, обезбјеђујући допринос у износу од најмање 75 одсто транспортних и оперативних трошкова ангажмана, без обзира на то да ли је земља чланица ЕУ

Механизам цивилне заштите ЕУ је јединствен механизам солидарности који окупља државе чланице ЕУ, као и десет држава учесница - Албанију, БиХ, Исланд, Молдавију, Црну Гору, Сјеверну Македонију, Норвешку, Србију, Турску и Украјину.

БиХ је постала пуноправна чланица Механизма у септембру 2022. године и ово је први пут да је затражила помоћ путем овог механизма.

Од када је постала пуноправна чланица, спасилачки тимови из БиХ учествовали су у операцијама хитног одговора у оквиру Механизма цивилне заштите ЕУ у Турској и Словенији.

Шеснаест људи смртно је страдало у поплавама у Херцеговачко-неретванском кантону, 15 је из Јабланице, а једна особа је из Коњица, саопштила је кантонална Влада.

У Коњицу се, према подацима МУП-а, и даље трага за четири пријављене нестале особе, а у Јабланици за њих петоро, чији су нестанак пријавили родбина, пријатељи и комшије.