latinica  ћирилица
06/10/2024 |  23:09 ⇒ 23:10 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије служио литургију у цркви Светог Саве у Торонту

Патријарх српски Порфирије служио је данас, трећег дана посјете Епархији канадској, свету литургију у цркви Светог Саве у Торонту.
Патријарх Порфирије богослужио у цркви Светог Саве у Торонту (фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије богослужио у цркви Светог Саве у Торонту (фото: spc.rs)

Патријарх је поручио да не постоји ништа друго што има толику снагу, толику свјежину и такав домет као што је вјера, саопштено је из Српске православне цркве.

- Нема ниједног човјека без вјере, сваки вјерује у нешто, а ми, прогледавши молитвама и трудом Светог Саве, вјерујемо у Христа и Христом гледамо. Зато је, браћо и сестре, православна вјера оно што нас је кроз векове обликовало, градило и изградило. Све што јесмо – јесмо православном вјером - нагласио је Порфирије.

Навео је да "истинско здравље и истинску снагу, храброст и спремност да се хватамо у коштац са изазовима и искушењима које нам живот доноси можемо имати само ако имамо спознају себе, ако знамо ко смо и одакле смо, ако смо свесни свог духовног идентитета најпре. Важно је зато, браћо и сестре, да имамо веру православну. То је пуноћа и савршенство откривења Божјег - рекао је Порфирије.

Нагласио је да је важно чувати своју цркву.

- Нема већег промашаја и нема већег пада од одвајања себе од Тела Христовог, од заједнице вјерних. Црква је лађа спасења. У њој влада благодат Божја и љубав Христова. Дакле, да читавим својим бићем волимо Бога и ближњега свога као самога себе. Читав закон и пророци стоје на том темељу, на темељу љубави, а те две љубави су заправо једна те иста љубав, јер онда када волимо Бога волимо и ближње своје - рекао је патријарх.

Црква Светог Саве у Торонту освећена је 22. маја 1955. године. Претходне године на Савиндан отворен је Српски дом, у којем је прва света Литургија служена на Васкрс, а 3. септембра.

Здање је осветио Свети владика Николај Велимировић.

Под окриљем цркве посвећене првом српском архиепископу и просветитељу, српска младеж похађа Школу српског језика и вјеронауке, поје Господу у црквеном хору Кир Стефан Србин и чува обичаје и културу својих предака у Фолклорном друштву Стражилово.

Први Срби стигли су у Торонто почетком прошлог вијека.

Остало је забиљежено да је четрдесетих година двадесетог вијека малобројна српска заједница свој боравак у највећем канадском граду сматрала привременим сањајући скори повратак у отаџбину.

Међутим, Други свјетски рат је покварио њихов план, па 1948. године, заједно са избјеглим сународницима, чланови Друштва српског народног савеза Плави Јадран, Огранка Карађорђе Српске народне одбране и Кола српски сестара Краљица Александра оснивају Друштво за подизање Српског дома и цркве у Торонту, чији је покровитељ био краљ Петар Други лично.