latinica  ћирилица
06/10/2024 |  22:08 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

МУП Српске саопштио регистроване инциденте у изборном дану

Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2024" који прати и предузима мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској информисан је да су сва изборна мјеста у Републици Српској затворена до 20 часова.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

На подручју Републике Српске од 16 часова до затварања бирачких мјеста забиљежени су сљедећи догађаји који се односе на изборни процес:

- Полицијском службенику ангажованом на обезбјеђењу бирачког мјеста у насељу Карановац у Бања Луци обратило се лице С.Ш. са наводима да је непосредно прије пријаве ушао на бирачко мјесто, те када је покушао да гласа, члан комисије задужен за идентификацију докумената му је рекао да не може да гласа пошто је већ гласао, што је исти негирао. На наведене околности предсједник бирачког одбора П.К. је изјавила да је потпис лица у евиденцији идентичан са потписом на личној карти, те да је наведено лице гласало у јутарњим часовима. Полицијски службеници настављају рад по наведеном.

-Полицијском службенику који је обављао послове на обезбјеђењу бирачког мјеста у просторијама Саобраћајног факултета у Добоју обратила се предсједник бирачког одбора Т.Ђ. и пријавила посматрача С.И. који омета гласање на наведеном бирачком мјесту галамом, вриском и псовкама упућеним члановима бирачког одбора. По пријави су поступили полицијски службеници ПС Добој и лице удаљили са локације и исти ће бити прекршајно санкционисан у складу са Законом о јавном реду и миру.

- У Стричићима код Бањалуке у просторијама предвиђеним за гласање, лице С.С. се приликом гласања обратило лицу К.М., који је такође ушао да гласа, ријечима увредљивог садржаја. Након наведеног, лица су изашла испред објекта за гласање гдје је након вербалне расправе дошло до физичког сукоба. По наведеном су поступили полицијски службеници који су оба лица лишили слободе.

- Полицијском службенику који је обављао послове обезбјеђења бирачког мјеста у насељу Трн у Лакташима обратио се предсједник бирачког одбора С.П. те пријавио да се у близини бирачког мјеста задржава лице које је шеф клуба посланика политичке партије. Извршеним легитимисањем од стране полицијског службеника утврђено да се ради о лицу А.Т.који је упозорен да се не задржава у близини бирачког мјеста након чега се исти удаљио.

- Полицијском службенику који је обављао послове обезбјеђења бирачког мјеста у насељу Пољице у Добоју пријавило је лице Д.Д., предсједник бирачког одбора да је лице Н.Ж. након обављеног гласања, фотографисало гласачки листић. О наведеном је обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Добој који се изјаснио да нема елемената КД.

- Предсједник бирачког одбора у Средњој Слатини у општина Шамац Д.С. пријавио је лице М.Д. да је на бирачком мјесту поцијепало гласачке листиће, а затим напустило просторије. Полицијски службеници су о наведеном обавјестили дежурног тужиоца ОЈТ Добој који је наведено квалификовао као КД ''Уништавање изборних исправа'', те наложио да се против наведеног лица достави извјештај због почињеног кривичног дјела.

- Полицијском службенику који је обављао послове обезбјеђења бирачког мјеста у насељу Реповац у општини Нови Град пријавио је предсједник бирачког одбора Н.Т. да је лице Б.К. приликом гласања фотографисало гласачки листић, након чега је предсједник бирачког одбора саопштио наведеном лицу да је предметни гласачки листић неважећи.

О наведеном је обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Приједор који се изјаснио да у конкретном догађају нема елемената КД, те наложио да се о наведеном догађају тужилаштву достави извјештај о предузетим мјерама и радњама.