latinica  ћирилица
06/10/2024 |  13:40 ⇒ 13:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Изложба о краљу Александру Првом Карађорђевићу од 9. октобра у Београду

Министар културе Србије Никола Селаковић изјавио је да је отварање изложбе поводом обиљежавања деведесет година од смрти краља Александра Првог Карађорђевића у Марсеју, 9. октобра у Музеју Југославије у Београду, важна због Његовања културе памћења и због тога што је Карађорђевић био прва жртва фашизма у Европи.
Београд (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Београд (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Селаковић је рекао за Танјуг да се изложба организује на иницијативу Министарства културе, под покровитељством предсједника Србије Александра Вучића.

- Изложба има за циљ да нас подсјети на тај трагичан догађај 1934. године када је наш краљ одлазећи у мировну мисију, у посјету тадашњим савезницима, Француској и Великој Британији, ступивши на француско тло у луци Марсеј био смртним хицима погођен - објаснио је Селаковић додавши да је тада убијен и велики пријатељ српског народа, француски министар Луј Барту.

Он је рекао да ће предстојећа изложба бити прва након Другог свјетског рата, која је организована у спомен на краља Александра Првог Карађорђевића и прва врста такве изложбе коју организује Музеј Југославије.

- Поставка говори о томе како смо се, потпуно неоправдано и, некада, из дневнополитичко - идеолошких разлога и из једног потпуног неразумијевања према његовој личности и према добу које је он обиљежио, руководили вођењем културне политике - сматра Селаковић.

У оквиру изложбе, како је рекао, биће престављени бројни експонати који до сада нису приказани јавности.

- Експонат који до сада није приказиван и који нас увијек врати на тај трагични догађај, то је адмиралска униформа у којој је краљ Александар страдао и Макета разарача Дубровник, поноса краљевске југословенске морнарице којом је краљ отпутовао жив, а вратио се у ковчегу у своју отаџбину - објаснио је Селаковић.

Он је подсетио да је "посљедњем краљу Срба, Хрвата и Словенаца и првом краљу Југославије" до 1941. године, подигнуто више од сто споменика широм некадашње велике државе који су страдали одмах на почетку окупације.

- То само говори о значају који је, и за окупаторе и за агресоре и за нашу тадашњу земљу имала личност краља Александра. Вјерујем да ће моћи да се осјети атмосфера на самој изложби која је владала 9. октобра и потоњих дана 1934. године - рекао је Селаковић.

Он је, присуствујући на 19. Самиту Франкофоније у Француској, као изасланик предсједника Вучића, позвао грађане да од 10. октобра посјете изложбу и да се "упознају са сјећањем на трагичан догађај који је утицао на ток историје српског народа".

- У организацији изложбе узели су учешћа и музеји са територије готово свих бивших југословенских република и биће отворена за посетиоце до краја марта 2025.године - закључио је Селаковић.