latinica  ћирилица
06/10/2024 |  12:43 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Обиљежено 30 година од злочина у федералној општини Трново

Муслиманске снаге су прије 30 година на данашњи дан у мјесту Чакле, у федералној општини Трново, прекршиле примирје и мучки убиле 21 припадника Војске Републике Српске, међу којима су биле и медицинске сестре, а за овај мучки злочин нико није одговарао.
Парастос - Фото: СРНА
ПарастосФото: СРНА

Тим поводом данас су прислужене свијеће у спомен-соби, те служени литургија и парастос у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима погинулим и умрлим припадницима Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Саша Шкобо рекао је да је то један од најтежих дана у историји Војковића и Трнова.

- То су били све моји пријатељи. То јутро сам у 9.00 часова изашао скупа са својом посадом и све их лично обишао, прегледао, јер сам их све познавао и био пријатељ са њима - присјетио се Шкобо.

Он је напоменуо да је прошло 30 година откад је преживио те догађаје као двадесетједногодишњи младић.

- Тај дан је погинуло 14 наших другара из Војковића и седам из Трнова и, нажалост, наше три медицинске сестре, а четворо их је остало живо, рањено - навео је Шкобо.

Он је додао да је то један од најтежих тренутака у његовом животу, а и у историји Војковића и Трнова.

Шкобо напомиње да данашња омладина треба да се сјећа погинулих српских бораца и да их спомиње док је свијета и вијека.

- Надам се да ћемо у овој цркви насликати икону за новомученике са Чакли, па и све борце који су погинули, из Војковића, Грлице и Крупца, њих 216 који су дали животе за овај простор - поручио је Шкобо.

Тужилаштво и Суд БиХ, а и међународни судови, никада нису реаговали на ове злочине и за њих нико није одговарао.

Злочин је извршен на превару, јер су муслиманске снаге тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжињерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Српске Илиџе.

Тог дана убијени су Ристо /Мирко/ Анђић, Радмила /Маринко/ Бјелица, Тања /Славко/ Бјелица, Ненад /Душан/ Голијанин, Стојанка /Петар/ Голијанин, Славко /Радослав/ Кењић, Момчило /Саво/ Крстовић, Бранко /Шпиро/ Милић, Момир /Илија/ Минић, Славиша /Миленко/ Мочевић, Горан /Миленко/ Мочевић, Перо /Милош/ Павловић, Велимир /Реља/ Поповић и Мирко /Млађен/ Самарџија.

Страдали су и Ранко /Добрило/ Самарџић, Васо /Ристо/ Сикима, Никола /Душан/ Сикимић, Александар /Милош/ Видаковић, Светозар /Милинко/ Шешлија, Жарко /Саво/ Ђогић и Ђуро /Милош/ Чанчар.