latinica  ћирилица
06/10/2024 |  11:12 ⇒ 11:12 | Аутор: sputniknews.com

Трамп одржао митинг на мјесту на коме је преживио атентат; На скупу говорио и Илон Маск (ВИДЕО)

Бивши амерички предсједник и републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп одржао је митинг у граду Батлеру у америчкој савезној држави Пенсилванији, на мјесту гдје је 13. јула преживио атентат.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/WILL OLIVER) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/WILL OLIVER)

Трамп је са митинга позвао присталице да му донесу побједу на изборима.

- Прије дванаест недеља сви смо примили метак за Америку. Све што тражим је да сви изађу и гласају. Морамо побиједити - истакао је Трамп, преноси АП.

Стојећи иза непробојног заштитног стакла, он је свог атентатора назвао "злоћудним чудовиштем" и додао да његов наум није успио захваљујући "божјој вољи и милости".

Један од гостију на Трамповом митингу у Батлеру био је милијардер Илон Маск, извршни директор компаније Спејс Икс и Тесле и власник платформе Икс.

Маск се појавио за говорницом након што га је Трамп представио као "великог господина који је спасао слободу говора".

- Предсједник Трамп мора побиједити да би очувао наш Устав. Мора побиједити да би сачувао демократију у Америци - рекао је Маск који је подржао републиканског кандидата након покушаја убиства и активно финансира предизборне активности у неколико кључних америчких држава.

АП наводи да је Трампова кампања покушала да максимизира потенцијал скупа у Батлеру само 30 дана пред предсједничке изборе на којима ће се Трамп сучелити са потпредсједницом САД и кандидаткињом демократа Камалом Харис.

Покушај убиства Трампа у јулу у Батлеру, када му је метак окрзнуо десно уво, указао је на озбиљне пропусте у његовом обезбјеђењу и резултирао јачањем мјера безбједности на његовим наредним предизборним митинзима.

На митингу у Батлеру видно су биле појачане безбједносне мјере, а на околним крововима били су распоређени наоружани полицајци у камуфлажним униформама.

Трамп је на изборима прије четири године изгубио у Пенсилванији, кључној држави за предсједничке изборе у САД.