latinica  ћирилица
06/10/2024 |  09:57 | Аутор: СРНА

Брнабић: Мјере подршке Србима на КиМ у најкраћем року пред посланицима, сутра о литијуму

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће се прописи у вези са мјерама подршке српском народу на Косову и Метохији, а које је иницирао предсједник Србије Александар Вучић, у најкраћем року наћи пред посланицима у парламенту.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Она је рекла да до Нове године предстоји још много посла и да ће након што те законе и одлуке потврди Скупштина и тиме да зелено свјетло Влади Србије за њихово спровођење то директно утицати на живот Срба на Косову и Метохији кроз додатна, већа финансијска давања и већу правну сигурност.

Брнабићева је најавила да ће сутра почети нова сједница Скупштине Србије на којој ће бити само једна тачка дневног реда - расправа о приједлогу опозиције да се забрани истраживање, експлоатација и прерада литијума и бора.

Она је навела да је све спремно за сједницу и оцијенила да је то важна тема за грађане који су уплашени.

Брнабићева је оцијенила да овај законски приједлог опозиције унижава парламент и да је морао бити враћен на дораду.

- Срамотно је да се од парламента прави политички ријалити, а овакав приједлог закона је непоткован и неаргументован и никада не би требало да се нађе на пленуму, да смо га вратили на дораду рекли би да не смијемо да разговарамо о томе - рекла је Брнабићева за РТС.

На захтјев 86 посланика расправљаће се о приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима.