latinica  ћирилица
06/10/2024 |  09:42 ⇒ 09:43 | Аутор: СРНА

Успостављен коридор до Бутуровић Поља

На подручјима погођеним поплавама у Јабланици и Коњицу ноћ је протекла мирно, без нових помјерања тла и додатног угрожавања, а за спасилачке екипе ослобођен је саобраћајни коридор, односно једна саобраћајна трака према Бутуровић Пољу, информације су Штаба цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Водостаји ријека у Кантону су стабилни, а на терену су професионалне спасилачке и волонтерске екипе, које од свитања интензивно трагају за унесрећенима и раде на успостављању саобраћајне, телекомуникационе и електроенергетске инфраструктуре.

Штаб цивилне заштите ХНК синоћ је из Јабланице добио захтјев за обезбјеђивање додатних 200 кревета за спасиоце који долазе из других земаља.

Захтјев је прослијеђен у федералну Управу цивилне заштите и федерални штаб, као и на адресу Управе цивилне заштите Западнохерцеговачког кантона, која је одмах одобрила 100 кревета који ће током дана бити пребачени у Јабланицу.

Незапамћено невријеме је у ноћи између 3. и 4. октобра у дијеловима Федерације БиХ однијело људске животе и направило велику материјалну штету.

У акцији спасавања и рашчишћавања посљедица катастрофалних поплава у Јабланици од петка, 4. октобра, учествују и Машински тим и дио Тима за урбано трагање и спасавање Управе цивилне заштите Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић испратио је јутрос 36 припадника спасилачког тима из Сектора за ванредне ситуације са 12 возила, који су као помоћ упућени у БиХ