latinica  ћирилица
06/10/2024 |  06:59 ⇒ 07:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Патријарх Порфирије служио литургију у Монтреалу (ФОТО)

Патријарх српски Порфирије данас је служио свету литургију у цркви Свете Тројице у Монтреалу гдје борави у посјети Епархији канадској.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ Srpska Pravoslavna Crkva/ bg) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ Srpska Pravoslavna Crkva/ bg)

Након тога услиједила је прослава 70. годишњице српске црквено-школске општине Свете Тројице у Монтреалу, наводи се у саопштењу СПЦ.

Заједница Срба у Монтреалу живи нешто дуже од сто година, а од 1954. православни Срби се окупљају око цркве Свете Тројице.

TANJUG/ Srpska Pravoslavna Crkva/ bg

- Одавно нисам, браћо и сестре, а то је дар Божји, осјећао такву топлину и такво умиљење као под сводовима овог храма, који није ништа друго него парче Царства небеског, али и парче наше Отаџбине. То је дар Божји, али и дар ваше љубави - рекао је српски патријарх.

Патријарху су током литургије саслуживали митрополит канадски Митрофан и архиепископ отавски и канадски Иринеј из Америчке православне цркве, епископи канадски Јован Касијан из Румунске православне цркве и јенопољски Никон, викар патријарха српског, као и многобројно свештенство и монаштво из више помесних православних цркава.

У провинцији Квебек у којој постоје два званична језика, француски и енглески, оснивање Црквено-школске општине је било од изузетног значаја за очување православне вјере, језика и културе српског народа.

Под окриљем цркве Свете Тројице делују Српска школа Свети Сава, Библиотека Стеван Јорговић, Културно-умјетничко-друштво Авала, Коло српских сестара Мала Госпојина и Црквени хор Милан Ракић, а парохијом духовно управља протојереј Владимир Вранић.