latinica  ћирилица
05/10/2024 |  20:24 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

У Београду представљена књига "Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. вијеку"

У препуној сали Коларчеве Задужбине у Београду 04. октобра је представљена књига "Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. вијеку" аутора професора Драгослава Ћетковића у издању Обележја плус и Фондације Браћа Карић, а у присуству Његовог Преосвештенства Епископа новобрдског г. Илариона, викара Патријарха српског г. Порфирија, многобројних угледних званица, представника српских културних и јавних институција, представника медија и знаменитих грађана Косова и Метохије.
Представљена књига "Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. вијеку" - Фото: Уступљена фотографија
Представљена књига "Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. вијеку"Фото: Уступљена фотографија

У уводном обраћању присутним гостима, епископ новобрдски г. Иларион је истакао да му је указана част и дат благослов да буде присутан у име патријарха Порфирија као и епископа рашко-призренског г. Теодосија.

Он је поручио да су Косово и Метохија света српска земља која је кроз вијекове ропства била чувар косовског завјета, те да ова књига представља знамените грађане, односно чуваре косовско-метохијског завјета.

Поред Владике Илариона у културном програму представљања историјске књиге "Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. вијеку" говорили су академик Славенко Терзић, проф. др Живко Кулић, проф. Петар Јакшић, проф. др Миливоје Павловић и аутор књиге, проф. Драгослав Ћетковић који се осврнуо на свој вишедеценијски изванредан рад у култури и време у којем је живео на Косову и Метохији.

- Током протеклих неколико година колико су трајале припреме овог епохалног књижевног издања које ће тек оплеменити српске културне институције и многе домове, путовао сам Косовом и Метохијом, упознавао наш народ и биљежио њихове податке које сам затим обрађивао и уносио у ово значајно издање. Данас се у књизи налази више стотина биографија којих нема на интернету, а које су свакако од огромног значаја за српску историју, културу, етнографију, новинарство и истраживачки рад. Наша мисија је испуњена. Срби са Косова и Метохије су сачувани од заборава за вјек и вјекова - изјавио је Никола Радановић, уредник издања и аутор културно-уметничког програма у Коларчевој Задужбини.

У умјетничком дијелу програма, наступили су истакнути српски умјетници Невена Чиплак – Лазаревић, интерпретатор српских традиционалних песама и солисти на кавалу Душан Ђукић, Алекса Радоњић и Милан Дуцић, затим Алекса Недељковић кантаутор и појац православне духовне музике.

Право изненађење је услиједило када је Павлина Радовановић, најмлађа Српкиња са Косова и Метохије чија се биографија такође налази у овом лексикону, дирљивим говором захвалила аутору и уреднику на указаној части, потом отпјевавши песму "Ораховцу, башто рајска" којом је пробудила најдубље емоције код свих посјетилаца.

Пјесма и дух Косова и Метохије су одржали српски народ кроз вијекове, а умјетници у програму су још једном потврдили колико је важно да се о Косову и Метохији пјева и када се плаче.

Водитељ програма била је Јасмина Стоиљковић, првакиња српске драме у Народном Позоришту у Приштини са седиштем у Грачаници.

Универзитетски професор Миливоје Павловић је изразио да ће бити настављен значајан посао на очувању имена и дјела многих људи који нису могли ући у књигу "Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. вијеку", гдје се ниједно име није нашло незаслужено.

Тако су поред знаменитих грађана Косова и Метохије, сврстани и црквени великодостојници, академици, професори, учитељи, љекари, инжењери, привредници, књижевници, културни и спортски ствараоци и сви они који су својим резултатима и делатношћу обиљежили вријеме.