latinica  ћирилица
05/10/2024 |  19:56 ⇒ 20:11 | Аутор: sputniknews.com

Мијења се распоред мечева на Дејвис Купу

Тенисери су у претходном периоду подигли буру због густог распореда, а организација ПТПА коју је основао Новак Ђоковић такође се због тога бори са системом.
Тениска лоптица (Фото: EPA-EFE/CJ GUNTHER) -
Тениска лоптица (Фото: EPA-EFE/CJ GUNTHER)

Послије низа апела како остлаих тениских звијезда тако и самог Новака ИТФ начинио је први корак и промијенио је формат Дејвис купа.

Дејвис куп већ неколико година игра се по специфичном систему, а многим играчима се не допада најприје због лошег распореда, а потом и због тога што немају често прилике да играју пред домаћим навијачима.

Како су у претходном периоду тенисери "пустили глас", а Новак Ђоковић у организацији ПТПА ангажовао врхунски правни тим, ИТФ је одлучио да спријечи даљу расправу.

- Направили смо промене и у Дејвис купу и Били Џин кинг купу. Умјесто групне фазе у септембру која траје шест дана, сада ће све то трајати два дана и тако ће се олакшати распоред за све одмах послије УС Опена. Са свим тим промјенама које ће се догодити 2025. године увјерени смо да ће навијачи да буду узбуђени - рекао је Дејвид Хагерти, предсједник Међународне тениске федерације.

Промјене се односе на то да се од наредне сезоне играју две рунде квалификација што значи да се неће играти друга групна фаза. Током те две рунде мечеви се играју баш као некада, код куће и у гостима. Једна рунда играће се у фебруару, а друга у септембру.

Формат завршног турнира на ком учествује осам најбољих репрезентација остаје непромијењен и играће се вјероватно поново само у Шпанији.

Ове вијести сигурно ће се допасти многим играчима, а посебно Новаку који се бори за промјене и који је свима ставио до знања да му је играње уз репрезентацију уз Грен слемове главни приоритет.