latinica  ћирилица
05/10/2024 |  19:52 | Аутор: СРНА

Хрватска шаље 10 милиона евра помоћи поплављеним подручјима у ФБиХ

Хрватска ће упутити 10 милиона евра помоћи поплављеним подручјима у Федерацији БиХ, одлучено је данас на сједници хрватске Владе.
Јабланица (Фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Јабланица (Фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Ова хитна финансијска помоћ биће упућена Савјету министара за потребе помоћи становништву у подручјима погођеним поплавама, да би се помогло обнови инфраструктуре и обезбиједиле основне потрепштине за страдале и евакуисане, саопштено је из хрватске Владе.

Хрватска Влада задужила је тијела државне управе да, у оквиру својих надлежности, размотре могућности и предузму одговарајуће кораке пружања помоћи становништву у подручјима погођеним поплавама, а у складу са захтјевом о тражењу међународне помоћи.

У саопштењу се наводи да Хрватска снажно стоји уз сусједну и пријатељску БиХ, која је погођена катастрофалним поплавама.

- Уз финансијску помоћ у износу од 10 милиона евра, Хрватска активно учествује и у слању спасилачких тимова, те опреме потребне за санацију терена, а остаје спремна и отворена за све друге облике помоћи у складу са потребама власти у БиХ - додаје се у саопштењу.

Влада Републике Хрватске, све хитне службе, надлежне институције и министарства су, како се наводи, у сталној комуникацији с колегама из БиХ те пажљиво прате развој ситуације.

Хрватска је спремна да дјелује кроз Управу цивилне заштите, ватрогасне јединице, министарства унутрашњих послова и одбране, као и преко Хрватског црвеног крста, у зависности од облика помоћи коју затраже власти БиХ.

Због ситуације изазване обилним падавинама, Влада Федерације БиХ јуче је прогласила стање природне несреће на подручју Федерације и формирала кризни штаб који је у сталном засједању и има задатак да координише активности на спасавању.

Према званичним подацима кантоналног Министарства унутрашњих послова, број смртно страдалих особа на поплавом погођеном простору Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ са данашњим даном је порастао на 15.

Катастрофалне посљедице интензивних падавина, укључујући и клизишта, данас се санирају и у Кисељаку, Фојници, Варешу, Крешеву и Дрвару.