latinica  ћирилица
05/10/2024 |  19:11 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Сарадња Српске и Србије на највишем нивоу захваљујући предсједницима Милораду Додику и Александру Вучићу (ВИДЕО)

Сарадња Републике Српске и Србије никада није била јача, што показују и многи пројекти које спроводе званична Бањалука и Београд и то у бројним областима.
Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да са предсједником Србије Александром Вучићем има одличну сарадњу те да је успостављен и већи квалитет у односима.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић рекла је да нема дилеме да је та сарадња показатељ онога како желимо да видимо и Српску и Србију у будућности, а да је подигнута на виши ниво протеклих година захваљујући управо сарадњи предсједника Додика и Вучића.

Сарадња на политичком, економском, културном, готово сваком пољу Републике Српске и Србије. Бројни реализовани пројекти и они који ће се тек реализовати. Све то показује једну неоспориву чињеницу. Да смо један народ. Баш онако како је и гласио Свесрпски сабор на којем је, све што је договорено било резултат претходне сарадње али и доказ да ће она сваким даном бити све боља и јача. Четири мјесеца након Сабора, то се и доказало.

- Врх свега је Декларација Свесрпског сабора гдје смо дали одговоре на питања која смо постављали у прошлости, дали јасне назнаке како ћемо се кретати у будућности. Са предсједником Вучићем имам сјајну сарадњу, као и остали наши функционери у Републици Српској и у институцијама на заједничком нивоу БиХ. На томе сам му захвалан - рекао је Додик.

Сарадња Српске и Србије је показатељ онога како желимо да видимо и Српску и Србију у будућности, нагласила је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић. Захваљујући Вучићу и Додику та сарадња је подигнута на историјски ниво, рекла је Цвијановићева.

- Ми смо дакле интегрисали многе активности које се координишу, сарађујемо у многим областима више него раније. Усвојили смо Декларацију на Свесрпском сабору која даје одређене смјернице за наше будуће понашање. Она даје и сигурност Србима без обзира гдје они живе, да ли су у матици Србији или се налазе широм свијета. Тако да мислим да мислим да су ствари евидентне - рекла је Цвијановићева.

Темеље вишегодишње плодне политичке, привредне, културне, образовне и сваке друге сарадње Србије и Републике Српске поставили су предсједници Александар Вучић и Милорад Додик својим радом, трудом, знањем и енергијом, рекао је министар за јавна улагања у Влади Србије Дарко Глишић.

Додаје да ће Србија и Српска помагати српски народ гдје год да се налази.

- Свако наше министарство је понаособ имало задатак и обавезу да улагањима и инвестирањем у разне области од виталног животног интереса људи у Републици Српској да свој допринос. Када се све то сабере и ако бисмо сва та улагања објединили, па када то све прође кроз Министарство финансија то заиста буде озбиљан новац, рекао бих буџет једне државе - изјавио је Глишић. 

Професор уставног права и министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран каже да је најбољи показатељ карактера односа Српске и Србије јесте доношење историјске Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа на Свесрпском сабору која на посебан начин обједињује национално и политичко биће једниственог српског народа.