latinica  ћирилица
05/10/2024 |  18:39 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Све мање асистената у настави за дјецу са потешкоћама у развоју (ВИДЕО)

Свака школска година нови је стрес за родитеље дјеце са потешкоћама у развоју јер је све мање асистената у настави али и оних који су заинтересовани за тај посао.
Асистент на настави - Фото: РТРС
Асистент на наставиФото: РТРС

Минимална новчана накнада основни је разлог зашто многи одустају од ове професије.

Светлана Кнежевић из Требиња ученица је осмог разреда Основне школе "Вук Караџић". Од рођења има церебралну парализу и сваки дан зависи од некога. Уз помоћ асистента свакодневно прати наставу.

- Она је дивна, помаже ми у свему, када се пребацујем из кабинета у кабинет. Када требам да идем у теалет и она је најбоља од свих које сам имала до сада - рекла је Светлана Кнежевић.

Током осам година школовања, Светлана је промијенила пет асистената. Разлог је то што је асистентима у настави овај посао само привремено рјешење, док не нађу боље плаћен или посао у струци.

- Свакако, као и свака друга особа, сви идемо за бољим условима за живот. Мени, у неку руку, је задовољство да радим са њима, али није уопште лако, јер захтјевају посебан приступ, да им се помогне у одређеним ситуацијама, а плате су јако мале, да се не коментарише - истакла је Милица Керезовић, асистент у настави.

Милица Аџић из Требиња, мајка је дјевојчице са потешкоћама у развоју, а ове године је и њен асистент у настави. Мишљења је да се посао асистента олако схвата, а веома је тежак и комплексан.

- Ви овдје потписујете уговор о дјелу, а не о раду, не иде вам радни стаж и мислим да су ова примања јако мала, па апелујем на Министарство да ипак ако постоји могућност још једном се ова проблематика сагледа - каже Милица Аџић, мајка и асистент у настави.

Из Министарства просвјете и културе кажу да су свјесни тренутно неповољног положаја асистената, међутим у овом тренутку није могуће другачије уредити њихов статус. Уколико би били ангажовани по основу уговора о раду, појашњавају, радни однос би се исто тако морао закључивати за перид колико траје настава са прекидима када је распуст.

Асистенти за ученике са сметњама у развоју не заснивају радни однос у школи, већ се ангажују на основу уговора о дјелу на пола радног времена и плаћени су по коефицијенту предвиђеном за средњу стручну спрему. Асистент је техничка помоћ ученику и са њим је док траје настава.

У школи "Св. Сава" у Источном Новом Сарајеву 31 ученик има препоруку за помоћ у настави, а само десеторо добило је сагласност да могу имати асистента у настави. До сада, кажу у овој школи нису имали проблема са ангажовањем асистената.

- Асистенти који су већ радили добили су посао у струци, отишли су и ми смо изнашли рјешење са студентима са факултета који су неких сродних наука, педагогија, психологија, па чак и дефектологија - истиче Жељка Топалић, директор ОШ "Св.Сава" Источно Ново Сарајево.

Иако је свака школска година нови почетак, за многе од ових ученика и даље остаје борба за основна права на квалитетно образовање. У прошлој школској години у 24 основне школе у Српској наставу је похађао 181 ученик са сметњама у развоју.