latinica  ћирилица
05/10/2024 |  18:03 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ упутила захтјев Савјету министара за тражење међународне помоћи за подручја погођена поплавама

Влада Федерације БиХ упутила је са данашње хитне сједнице захтјев Савјету министара за тражење међународне помоћи за подручја погођена поплавама у ФБиХ.
Поплаве у ФБиХ (Фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Поплаве у ФБиХ (Фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Влада ФБиХ задужила је данас федерални Штаб цивилне заштите да припреми приједлог одлуке о издвајању из средстава остварених по основу посебне накнаде за заштиту од природних и других несрећа у сврху интервентне помоћи угроженим подручјима, а с циљем санирања посљедица природне несреће узроковане поплавама и клизиштима на подручју ФБиХ.

Из федералне Владе саопштено је да је упућена иницијатива Савјету министара да донесе одлуку о проглашењу Дана жалости у БиХ због губитака људских живота узрокованих поплавама и клизиштима на подручју ФБиХ.

На данашњој сједници федерална Влада упознала се о информацији о предузетим активностима федералног Штаба цивилне заштите и Федералне управе цивилне заштите на подручјима погођеним поплавама, након проглашења стања природне несреће узроковане поплавама и клизиштима на подручју ФБиХ са четвртка на петак, 3. на 4. октобар.

Федерална влада данас се упознала и о информацијама о предузетим активностима предузећа "Цесте ФБиХ" Сарајево на успостављању проходности путева, као и предузећа "Жељезнице ФБиХ" Сарајево на успостављању жељезничког саобраћаја на подручјима погођеним поплавама.

- Ова јавна предузећа задужена су да наставе активности на санирању посљедица природне несреће узроковане поплавама и клизиштима на подручју Федерације БиХ, те да сва расположива средства усмјере на даље радове на рашчишћавању и успостављању проходности путева, као и на рашчишћавању и санирању пруге и стварању претпоставки за поновно успостављање жељезничког саобраћаја - додаје се у саопштењу.

"Цесте ФБиХ" и "Жељезнице ФБиХ" задужене су да припреме планове активности за санирање штете и регулисање саобраћаја.