latinica  ћирилица
05/10/2024 |  17:11 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Фојници, Кисељаку и Крешеву по 100.000 км за хитне интервенције

Влада Средњобосанског кантона данас је на телефонској сједници донијела одлуку о додјели по 100.000 КМ једнократне помоћи за хитне интервенције за општине Фојница, Кисељак и Крешево које су погођене поплавама, објављено је на сајту кантоналне Владе.
Поплаве у ФБиХ (фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Поплаве у ФБиХ (фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

На истој сједници донесена је и одлука о проглашењу стања несреће узрокованог обилним падавинама на подручју Средњобосанског кантона.

Влада је данас донијела и наредбу о ангажовању Служби за заштиту и спасавање Средњобосанског кантона.

Предсједник кантоналне Владе Тахир Лендо рекао је да је Влада донијела одлуку о проглашењу стања елементарне непогоде у ове три општине и да су наведена средства прва помоћ овим локалним заједницама док се не утврди комплетна штета.

Он је изразио саучешће породицама троје настрадалих у Фојници, те обећао помоћ кантоналне Владе у санацији штете на подручју ове три општине.

- У бујичним одронима углавном је настрадала путна комуникација и одређени објекти, све ће се то санирати. Ово је поука шта даље треба да радимо у смислу боље организовности свих система заштите и спасавања, те оних мјера које морамо на терену периодично спроводити - навео је Лендо.

Он је потврдио да су телекомуникације успостављене у доста мјеста и да је мобилна мрежа у функцији на готово цјелокупном простору захваћеном природном несрећом, преносе федерални медији.