latinica  ћирилица
05/10/2024 |  16:51 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Кришто: Друштво да се ангажује на санирању штете

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, која је данас заједно са предсједником Владе Херцеговачко-неретванског кантона Маријом Бухач посјетила мјеста у Јабланици и Коњицу погођена поплавама, поручила је да се цјелокупно друштво треба ангажовати на санирању посљедица ове природне катастрофе.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

Криштова је обећала помоћ свих нивоа власти како би што прије биле саниране посљедице бујичних поплава у Јабланици и Коњицу.

- У овим најтежим тренуцима морамо подићи главу и рећи - морамо живјети, морамо радити, морамо бити усмјерени једни на друге. Сусједне земље су нам понудиле помоћ и по тому питању координишемо на терену. Захваљујем свима који су уз нас у овим тешким тренуцима - рекла је Криштова.

Она је угрожена подручја обишла заједно са Бухачевом, кантоналним министром унутрашњих послова Маријом Марићем и начелником кантоналног Штаба цивилне заштите Еугеном Ћубелом, сусревши се на терену са начелником општине Јабланица Дамиром Шабановићем и градоначелником Коњица Османом Ћатићем.

Бухачева је изразила саучешће породицама настрадалих, те захвалила свим службама и спасиоцима који су непрекидно на терену гдје помажу унесрећенима, објављено је на сајту Владе Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/.

Она је захвалила свим нивоима власти у БиХ, колегама предсједницима кантоналних влада у ФБиХ, као и државама из окружења, међу којима Влади Хрватске која је међу првима понудила помоћ.

Премијер ХНК Бухач поновила је да је фокус Штаба цивилне заштите и Владе ХНК-а спасавање људи и пружање помоћи унесрећенима, али и да ће услиједити укупно збрајање штете и помоћ у обнови Јабланице и Коњица.

- Ту рачунамо на више нивое власти у БиХ, али и на њихову помоћ у активирању финансијске подршке из европских фондова јер санацију овог нивоа катастрофе ниједна мјесна власт није у могућности сама изнијети, па тако ни ХНК. Имамо чврста обећања помоћи са нивоа БиХ и ентитета - рекла је она и захвалила Криштовој што је посјетила ова подручја.

Шабановић је изјавио да више ниједно насељено мјесто у општини Јабланица није одсјечено.

- Велики број машина је ангажован на пробијању и чишћењу саобраћајница у свим смјеровима, али је саобраћај приоритетно отворен за спасилачке службе - рекао је он.

Из Оперативног центра Цивилне заштите Јабланица саопштили су да је укупно 67 људи затражило љекарску помоћ у Дому здравља Јабланица, од којих је четворо упућено на даље лијечење.

У Јабланици је рано јутрос настављена потрага за несталима и рашчишћавању путева, а међу тимовима који су ангажовани су и екипе из Управе цивилне заштите Републике Српске.

На терену у Доњој Јабланици данас су и спасилачке екипе из Хрватске које, уз помоћ паса трагача, помажу у претраживању простора.