latinica  ћирилица
05/10/2024 |  15:47 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Обличје слободе"

У оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској" данас је у Источном Сарајеву отворена изложба "Обличје слободе", чији су аутори стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе Србије, а на којој су представљени споменици српским борцима Првог и Другог свјетског рата који својим изгледом шаљу поруку слободе.
Изложба "Обличје слободе" - Фото: СРНА
Изложба "Обличје слободе"Фото: СРНА

Један од аутора изложбе Ненад Лајбеншергер објаснио је да је идеја изложбе да се кроз спомен-обиљежја подигнута погинулим борцима прикаже борба српског народа за слободу.

- На тим спомен-обиљежјима слобода је представљена као универзална људска вриједност и то углавном кроз фигуре које нису у борбеним положајима, већ стоје мирно, поносито због извојеване слободе и показују својим изразима лица и положајем да су спремни поново да оду у рат и бране ту слободу уколико затреба - додао је Лајбеншпергер.

Вршилац дужности директора Републичког завода за заштиту споменика културе Горан Васић рекао је да Завод у својој дјелатности прелази границе Србије.

- Говоримо о много ширем српском културном простору - не само на територији бивше Југославије, већ Балкана и шире. Нажалост, у ратовима у којима је српски народ учествовао гробови и споменици се налазе много даље од матице - навео је Васић.

Он је оцијенио да је изложба мали корак у сарадњи Србије и Републике Српске, које су снажно институционално повезане.

- Што је најважније, то је јединствен српски простор, један народ, тако да нема могућности да се раскидају везе, оне могу само да се даље унапређују - истакао је Васић.

Према његовим ријечима, српски народ има богату историју, али, нажалост, то је платио великим жртвама.

- Дужни смо да чувамо нашу историју, да чувамо спомен на наше жртве и зато увијек цитирам пјесника Добрицу Ерића - да будемо достојни потомци да бисмо могли бити достојни преци - истакао је Васић.

Начелник Одјељења за општу управу града Источног Сарајева Никола Вујичић поздравио је госте из Србије и захвалио за постављену изложбу.

- Она није само промоција историје Србије, она је јака конекција која служи побољшању веза Србије и Републике Српске на свим пољима - рекао је Вујичић и додао да је град Источно Сарајево отворен за сличне пројекте.

Аутори изложбе уз Лајбеншпергера су и Ивана Ранковић Миладиновић и Ана Радованац Живанов.