latinica  ћирилица
05/10/2024 |  15:36 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Успостављени пунктови за прикупљање помоћи становништву угроженом поплавама у ФБиХ

Друштво Црвеног крста/крижа БиХ позива све грађане да се прикључе хуманитарној акцији за прикупљање помоћи за становништво погођено поплавама и клизиштима у дијеловима Федерације БиХ.
Поплаве у ФБиХ (фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Поплаве у ФБиХ (фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

У саопштењу се наводи да је Црвени крст Федерације БиХ, као дио структуре Друштва Црвеног крста/крижа БиХ, успоставио пунктове за прикупљање хуманитарне помоћи широм земље.

Детаљне информације о локацијама пунктова могу се добити у локалним организацијама Црвеног крста/крижа.

- Хуманитарна акција реализује се и путем позива на број 17023, те уплатом на намјенски рачун 1340011130004680, отворен код АСА банке Сарајево - подсјећа се у саопштењу.

Све додатне информације доступне су на веб-страници Друштва Црвеног крста/крижа БиХ.

- Десетине професионалаца и стотине волонтера организације Црвеног крста/крижа неуморно раде на пружању помоћи угроженом становништву, осигуравајући основне потрепштине и хитну подршку - истиче се у саопштењу.

У катастрофалним поплавама и клизиштима на подручју Коњица и Јабланице, према информацијама Кризног штаба Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона, погинуло је 13 лица, а као нестало се води њих 10.

Катастрофалне посљедице интензивних падавина, укључујући и клизишта, данас се санирају и у Кисељаку, Фојници, Варешу, Крешеву и Дрвару.

Влада ФБиХ је због ситуације изазване обилним падавинама јуче прогласила стање природне несреће на подручју Федерације и формирала кризни штаб који је у сталном засједању и има задатак да координише активности на спасавању.