latinica  ћирилица
05/10/2024 |  14:59 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Никшић: Важно успоставити путну комуникацију са Мостаром, жељезница најпогођенија

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је данас, након хитне сједнице Владе ФБиХ поводом катастрофалних поплава, да ће у наредном периоду Савјет министара размотрити одлуку о захтјеву за пружање међународне помоћи.
Нермин Никшић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Нермин НикшићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Сматрамо да оним што сада имамо можемо санирати посљедице. Међутим, сада смо добили информацију директора Жељезнице ФБиХ који су можда најпогођенији у смислу угрожавања пословања јер они углавном остварују комуникацију преко луке Плоче. То је нешто што може довести до огромне штете - рекао је Никшић.

Никшић је рекао и да ће блокада пруге оставити огромну штету генерално привреди, а посебно "Жељезницама ФБиХ", и то дневну штету у износу 270.000 КМ.

Он је додао да се ради све да пут М-17 код Комадиновог врела буде стављен у функцију.

Никшић је истакао да су екипе које раде на санацији око један час иза поноћи спојиле дионицу пробијајући дио и тренутно се тај пут користи само за интервентна возила.

Појашњавајући када ће путни правац М-17 бити у функцији, Никшић је рекао да је пробијањем пута омогућен алтернативни правац преко Глогове, али да је ово само пут за нужду.

- Надамо се да ће током дана бити потпуно ријешена та блокада на путу М-17 Јабланица – Мостар, бар за комуникацију малих возила и возила до три тона, што ће се морати осигурати посебном сигнализацијом - навео је Никшић и додао да ће данас посјетити и Крешево, Кисељак и Фојницу.

Он је коментарисао и каменолом, односно фирму која је управљала њиме и наводе мјештана и струке да су криви за хаварију која је збрисала цијелу Доњу Јабланицу.

- Бујица, поплава, вода је могла да утиче да буде жртава као у Бутуровић Пољу, али не би било овако да није било каменолома. Министарка нас је информисала, а добила је информацију и од кантоналног министарства да је та фирма формирана 2001. године, али да никада није издата никаква документација о концесији и одобрењу за експлоатацију. То треба препустити правосудним институцијама да истраже. Посљедица жртава је искључиво обрушавање тог каменолома - рекао је Никшић.

Када је ријеч о дану жалости, Никшић је навео да је био у контакту са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто, те да је упознат да постоји интерес о "националном дану жалости", о чему ће одлучивати управо Савјет министара.

Он је захвалио свим спасиоцима који су на терену и несебично помажу.

Он је навео да ће у наредна два до три дана на терен изаћи стручњаци који ће процијенити штету на пругама, те на који начин ће бити санирана.

Влада ФБиХ је због ситуације изазване обилним падавинама јуче прогласила стање природне несреће на подручју Федерације и формирала кризни штаб који је у сталном засједању и има задатак да координише активности на спасавању.

У катастрофалним поплавама и клизиштима на подручју Коњица и Јабланице, према информацијама Кризног штаба Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона, погинуло је 13 лица, а као нестало се води њих 10.

Катастрофалне посљедице интензивних падавина, укључујући и клизишта, данас се санирају и у Кисељаку, Фојници, Варешу, Крешеву и Дрвару.