latinica  ћирилица
05/10/2024 |  14:32 ⇒ 14:51 | Аутор: sputniknews.com

Роберт Фицо: Наредне године желим да отпутујем у Москву, ко ће да ме заустави?

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да је спреман да следеће године посјети Москву поводом 80 година од завршетка Другог свјетског рата.
Роберт Фицо (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN) -
Роберт Фицо (Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

- Питам се, ко ће да ме заустави следеће године, када се буде навршило 80 година од завршетка Другог свјетског рата, да не отпутујем у Москву? Ко ће ме зауставити? Мислим да ћу да одем, зашто не бих отишао? Какве то везе има са данашњим временом? - упитао се Фицо у емисији "Суботњи дијалози".

Он је истакао да не треба заборавити "одакле је дошла слобода".

- Слобода је дошла са истока - додао је он.

Фицо је такође рекао и да би побједа Доналда Трампа на америчким предсједничким изборима највјероватније могла да помогне окончању сукоба у Украјини.

- Сви чекају избор новог америчког предсједника као неко чудо. У предизборној кампањи увијек има јаких изјава. Не желим да кажем ко ми је фаворит, јер је то одлука америчких грађана и дужни смо да је поштујемо. Изјаве попут оне да ће рат бити окончан сутра нису реалне јер ситуација није тако једноставна. Али мислим да су, ако Доналд Трамп буде изабран, шансе за окончање сукоба знатно веће него ако буде изабрана госпођа Харис - рекао је он.