latinica  ћирилица
05/10/2024 |  14:11 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Додик за швајцарски недјељник: Српска не жели сукобе, већ враћање права гарантованих Дејтоном (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска не жели сукоб, већ враћање права гарантованих Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

- Желимо да се пониште све мјере које је донио и наметнуо страни интервенционизам користећи историјски тренутак и силу Запада на нашу штету - рекао је Додик у интервјуу за швајцарски недјељник Велтвохе /"Die Weltwoche"/.

Он је истакао да је БиХ "задатост од стране великих који не желе да признају да су погријешили ставарајући такву земљу".

- Конституција БиХ је подвала и експеримент. Она није имала ниједан историјски ни тада стечени разлог да се поново окупи у заједничку земљу, како год је звали. Да сам у праву, говори то што 30 година након грађанског рата ствари у БиХ не функционишу - рекао је Додик.

Додик је нагласио да не постоји план сецесије и да Српска није поборник таквог начина рјешавања проблема, али је против сваког облика наметања.

Додик је истакао да је Српска на путу трагања могућег модела који би могао да буде миран.

- Али ако не можемо да направимо уставно одрживу БиХ онда је миран разлаз једини излаз - рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска не жели чланство у НАТО који је бомбардовао српски народ у Српској и Србији.

"Запад покушава да одржи БиХ као Југославију у малом"

Додик је истакао да је "општи термин за БиХ у Титовој Југославији био да је то била Југославија у малом, коју сада Запад покушава да одржи са различитим односом снага - сада је највише муслимана, затим Срба, па Хрвата".

- Хрвати нестају, а жели се доминација муслимана, централизујући БиХ. Срби то неће прихватити - навео је Додик.

Предсједник Српске је додао да је и "у комунистичкој БиХ тај концепт братства и јединства трајао неко вријеме, али да је на крају довео до сукоба међу људима и страдања те да је рационално покушати нешто друго".

- Није било историјске претпоставке за њено стварање. Тридесет година након конфликта ствари и даље не функционишу у БиХ. Можемо да камуфлирамо ствари, али поново 30 година касније ћемо схватити да нисмо створили добре темеље за функционалну државу - поручио је Додик.

"БиХ дијеле странци, а не Милорад Додик"

Додик је указао да је актуелни амерички предсједник Џозеф Бајден док је био конгресмен правио своју политичку каријеру на лажима о Србима.

- Знам да све док људи попут њега сједе у америчкој администрацији биће немогуће разговарати о рационалном приступу у БиХ. Они су изградили каријере на томе - рекао је Додик.

Предсједник Српске је указао на покушаје Бошњака да забране Српској обиљежавања Дана Републике 9. јануара.

- То је инквизицијски суд према нама Србима - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ функционише на бази правила која доносе три странца и два Бошњака.

- Ми немамо закон о Уставном суду и сваког дана очекујемо неку нову њихову иновацију, глупост која све више удаљава и дијели БиХ. Не дијели Милорад Додик БиХ, него је дијеле странци, судије Уставног суда БиХ, лажни високи представник Кристијан Шмит. Шмит је послат овдје јер нису знали шта ће са њим у Њемачкој - указао је Додик.

"Нисам за насилни разлаз, али сам и против тога да се у Сарајеву концентрише моћ која би на силу држала Србе покоренима"

Додик је истакао да је против насилног разлаза, али и против тога да се у Сарајеву концентрише моћ која би на силу држала Србе покоренима.

- У животу је најважније живјети у миру и знати шта је твоје. БиХ у својој историји никада није била независна држава. У Отоманском царству била је само пашалук. И када су Аустро-угари дошли овдје, за вријеме њихове монархије исто су хтјели да направе од БиХ њихову провинцију и послали су свог изасланика Аустријанца Бењамина Калаја који је управљао БиХ током цијелог периода анексије која је трајала готово 30 година, чинећи у основи исти злочин као што су то 500 година чинили Турци над мојим народом на овом простору, тако су и Аустро-угари расељавали Србе у долини Дрине, насељавајући ту муслиманско становништво - подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо "да је познато да муслимани у БиХ у ствари имају хришћанске коријене".

- Они су потурчени из православља и дијелом из католичанства. У Краљевини Југославији и у СФРЈ они су до 1960-тих година били већином Срби исламске вјероисповијести. Тада је Тито одлучио да прошири свој утицај на несврстане земље, дајући Србима исламске вјероисповијести статус народа које је назвао муслимани. Такав народ не постоји, то је религијска припадност. То је продукт комунизма. Таква нација није никада раније постојала. Опет видимо Американце како бране комунистички продукт, тако што подржавају муслиманску страну у БиХ - рекао је Додик.

"Зашто Европа не прихвата мигранте?"

Говорећи о мигрантској кризи, Додик је навео да је очекивао да ће Европа прихватити мигранте, дочекати их раширених руку и дати им сва људска права, те упитао зашто то не ради.

- Што нас је лагала Европа да је то слободна заједница људи? Европа можда ужива да се људи свакодневно даве у Средоземном мору. Она тиме губи не само своје лице, него и душу - закључио је Додик.

Додик је поручио да ће Српска остати република свог народа и да свима који у њој живе гарантује право на слободу.

- Али, ми нећемо овдје да правимо мигрантске кампове и насељавамо мигранте, нисам их ја позвао да дођу овдје - рекао је Додик.

Додик је поручио и да српски народ изједначава слободу са оним што се зове Република Српска.

Интервју са предсједником Српске водио је Роџер Копел, издавач и главни уредник швајцарског недјељника Велтвохе.