latinica  ћирилица
05/10/2024 |  11:54 | Аутор: СРНА

Штрбац: Најбржи пут до власти у Хрватској је "преко леђа Срба"

Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да је члан Предсједништва новоформиране странке у Хрватској "Дом и национално окупљање" Бранка Лозо приликом објаве кандидатуре за предсједника државе истакла борбу против "измишљеног српског свијета" зато што је "преко леђа Срба" најлакше доћи до власти у Хрватској.
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

Штрбац истиче да у Хрватској, као и на другим мјестима у региону, измишљају пријетњу од имагинарног "српског свијета", јер када престану унутарстраначке борбе за власт, морају да имају неког сталног заједничког непријатеља.

Он напомиње да је у исту сврху раније измишљана угроженост од краља Александра Карађорђевића или наводна доминација Срба у СФРЈ.

У ХРВАТСКОЈ СЕ ЈОШ ИЗБОРИ ДОБИЈАЈУ У ЗАВИСНОСТИ ОД ОДНОСА ПРЕМА СРБИМА

Штрбац наводи да је ДОМиНО свјеже основана странка са Мариом Радићем на челу, а чини је "десније" крило проусташког Домовинског покрета, од којег се отцијепило прије мјесец дана.

Према његовим ријечима, Домовински покрет дао је већину ХДЗ-у за формирање Владе и добио три министарска мјеста, десетак државних секретара и још "свашта по дубини", при чему им је први и основни услов био да нема Срба у структурама власти "ни на врху ни по дубини - нигдје".

- У Домовинском покрету њих 99 одсто били су раније `деснији` десничари - чланови ХДЗ-а, који су отпадали доласком Андреја Пленковића као неког умјеренијег политичара, а знамо да је то тако јер га је послала ЕУ да мало уљуди тај ХДЗ и цијелу Хрватску, што је он у претходна два мандата и успио - рекао је Штрбац.

Он напомиње да се у Хрватској примичу предсједнички избори у децембру, а већ у мају и локални, а зна се да се у Хрватској још привлаче или одбијају гласови бирача према томе какав однос према Србима има нека странка или политичка опција.

- Што више негативног односа, што више напада на Србе, не само вербалних него и физичких и свих других, то привлачи још више гласова бирача, што ће рећи да се још у Хрватској добијају избори према томе какав је однос према Србима - рекао је Штрбац.

ПРЕСУЂУЈУ ГЛАСОВИ ВЕЋИНЕ "БРАНИТЕЉА" И КАТОЛИКА

Он каже да у Хрватској изборе добија онај ко придобије већину у двије најбројније групације становништва - такозване бранитеље и католике.

Штрбац објашњава да је званично регистровано више од пола милиона ветерана, те да се, када се придодају и чланови њихових породица, долази до огромног броја бирача са великим привилегијама, од којих већина има негативан однос према Србима и српском питању.

- Друга, још већа групација су католици. Хрватска је `најкатоличкија` држава на свијету, јер и према посљедњем попису имају око 90 одсто католика, а зна се да је традиционално у Хрватској јака Црква, да се слушају проповиједи њихових свештеника са олтара послије сваке мисе који се не либе да говоре и о политикама, а те политике углавном су негативни односи према Србима - каже Штрбац.

ПРЕТПОСТАВКА ЈЕ ДА ЋЕ ДОМиНО У ДРУГОМ КРУГУ ПОДРЖАТИ КАНДИДАТА ХДЗ-а

Штрбац сматра да ће предсједнички кандидат Бранка Лозо освојити приличан број гласова, што ће бити предмет трговине у другом кругу избора за предсједника Хрватске, јер је претпоставка да у првом кругу нико неће побиједити.

- Претпостављам да ће они подржати ХДЗ-овог кандидата, али то ће значити много трговине и да ће Пленковић морати и даље попуштати, као што је попуштао и Домовинском покрету да избаци Пуповчеве Србе, да направе у Загребу Музеј жртава комунизма, да се забрањује ћирилица и слично - рекао је Штрбац.

Бранка Лозо објавила је кандидатуру за предсједника Хрватске на предстојећим предсједничким изборима и поручила, између осталог, да својим задатком сматра и "заустављање српског свијета" чији су се, како је навела, пипци већ разгранали по БиХ, Црној Гори, па и Хрватској.