latinica  ћирилица
05/10/2024 |  11:49 | Аутор: СРНА

Стојичић: Стипендије за 558 ученика првог разреда средњих школа

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да су у овој школској години обезбијеђене стипендије за 558 ученика првог разреда у 35 средњих школа у 26 локалних заједница и да је за те намјене у буџету обезбијеђено 900.000 КМ.
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

Стојичићева је истакла да су образовање и култура полуге развоја друштва, те да је неопходно константно улагати напоре да се у тим областима искористи сав потенцијал.

- Много се улаже и у предшколско образовање и васпитање, јер је то основа на којој дијете стиче важна предзнања за живот у заједници, прилагођавање и учење, те их припрема за полазак у школу и промјене које то доноси. Велика средства смо уложили у повећање броја предшколских установа, те нас радује чињеница да смо у 2023/2024. години забиљежили за 20 одсто већи обухват дјеце у јавним вртићима - рекла је Стојичићева Срни.

Она је навела да је урађено много и када је ријеч о стварању услова за оснивање нових установа у мјестима у којима раније није постојало институционално предшколско васпитање и образовање, те у проширивање капацитета у мјестима гдје је била јасно изражена потреба за тим.

- Тако сада имамо предшколске установе у оквиру основних школа у Дринићу, Доњем Жабару, Пелагићеву, Језеру. За ове намјене Влада Републике Српске обезбиједила је укупно више од 1,8 милиона КМ - навела је Стојичићева.

Она је додала да су услови за проширење капацитета у предшколским установама створени у Српцу, Рогатици, Новом Граду и Новој Тополи укупним улагањем од 2.317.000 КМ.

Стојичићева је навела да је циљ Министарства и да настави процес дигитализације у систему образовања на свим нивоима и примјене најбољих софтвера, те да је у тој области већ много урађено.

- У оквиру пројекта "Опремање васпитно-образовних установа у Републици Српској рачунарском опремом и софтвером" вриједног 24 милиона КМ у протеклом периоду испоручено је 250 лаптопа за средње школе за потребе вођења електронске педагошке документације - "еДневника", те 2.370 рачунара за нове кабинете информатике у свим средњим школама - рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, Министарство тежи и да усклади потребе привреде са струковним образовањем трећег и четвртог степена, тако да су извршене одређене измјене закона о средњем образовању.

- Циљ је да створимо претпоставке за дуално образовање, као и да послодавци који примају ученике на практичан рад и исплаћују им накнаде, имају пореске олакшице. Тежимо да направимо пуну сарадњу са актерима у образовању како бисмо креирали политике које су оствариве и које ће знатно допринијети развоју овог система - рекла је Стојичићева.

Она каже да је поносна и на улагања у области културе, а посебно на дуго ишчекивано оснивање Народног позоришта Источно Сарајево које је свечано отворено у мају.

- Овим је Република Српска добила други национални театар и прилику за равномјеран развој позоришне умјетности и културе у цијелој Републици, за шта је Влада Републике Српске обезбиједила готово 4,1 милион КМ - навела је Стојичићева.

Према њеним ријечима, улагање значајније од сваког материјалног јесте оно заложено у овогодишње проглашење Цркве Светог арханђела Михаила у манастиру Моштаница на подручју општине Козарска Дубица спомеником културе, односно непокретним културним добром од изузетног значаја.

Када је ријеч о плановима за наредни период, Стојичићева је најавила да је један од најзначајнијих пројекат изградње Музејског комплекса родне куће Филипа Вишњића у Горњој Трнови на подручју општине Угљевик.

- Овај пројекат значајан је јер представља заједничку активност Републике Српске и Србије, односно повезује Лозницу и Угљевик. Кроз овај пројекат повезује се родни крај Вука Караџића и Филипа Вишњића, а изградњом овог музејског комплекса била би повећана туристичка понуда и створена нераскидива веза између једног народа на двије обале Дрине, те оснажила досадашња успјешна сарадња са Републиком Србијом - рекла је Стојичићева.