latinica  ћирилица
05/10/2024 |  10:00 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Стојичић: Посао учитеља - племенита мисија

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је поводом 5. октобра, Међународног дана учитеља, да је овај посао вриједан сваке похвале, посебног уважавања и друштвеног признања, а да је ресорно министарство посвећено стварању најбољих услова у којима ће учитељи несметано обављати своју племениту мисију.
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

Стојичићева је свим просвјетним радницима у Српској, наставницима у основним и средњим школама, као и васпитачима и стручним сарадницима у предшколском васпитању и образовању упутила искрене честитке поводом овог међународног дана, исказујући им подршку и захвалност за преданост и посвећеност у одговорном послу који обављају.

Она је рекла Срни да су учитељи изузетно важна карика не само у процесу васпитања и образовања дјеце, него неријетко и најважније особе које, уз преношење знања и вјештина, усмјеравају живот сваког појединца.

- Они знање, врлине и искуства несебично дијеле са ученицима и тако кроз свој посао остављају трајан траг - истакла је Стојичићева.

Она је додала да су учитељи инспирација и подршка ученицима које са толико труда, стрпљења и љубави васпитавају и образују, подстичу их да развију потенцијале и израсту у самосвјесне, одговорне и способне појединце.

- Нека ове вриједности наставе да живе у нашим школама и предшколским установама, док заједно корачамо напријед у испуњавању наше најважније и јединствене мисије – да васпитавамо и образујемо нове генерације ученика, онако како најбоље знамо и умијемо - истакла је Стојичићева.

Свјетски дан учитеља обиљежава се 5. октобра у више од стотину земаља, одлуком УН Организације за образовање, науку и културу у спомен на исти датум из 1966. године када је потписана Препорука о статусу учитеља. Први Свјетски дан учитеља обиљежен је 1994. године.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, у школској 2023/2024. години у основном образовању у Српској 7.878 учитеља и наставника образовало је 83.708 ученика.

У редовним основним школама радило је 7.803 учитеља/наставника, а у специјалним основним школама 75.

У укупном броју запослених, 73,1 одсто су жене, а просјечан број ученика по једном учитељу/наставнику је 11, подаци су Завода.