latinica  ћирилица
04/10/2024 |  21:10 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Безбједносна ситуација стабилна, али нисмо лишени изазова (ВИДЕО)

Безбједносна ситуација генерално гледано јесте добра у БиХ али не можемо бити наивни и рећи да смо лишени изазова, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Овдје је остало нешто што се баштини још из периода рата. Кад то кажем мислим на утицаје страних фактора. Многа недјела која су се дешавала у свијету имала су некакве везе са БиХ. Били су у питању људи који су имали документа БиХ или су их лако добијали - наводи Цвијановић.

Истиче да су то све ствари на које се треба обратити пажња и како каже, цијела се регија понаша на тај начин.

- Наша регија у том смислу јесте била рањива у цијелом том периоду - каже Цвијановић.

Када говоримо о међуетничким сукобима Цвијановић наводи да не види ту никакав проблем.

- Наша међународна ситуација је ту апсолутно мирна. Уколико имамо неспоразуме то спада у домен политичких расправа. Оне се дешавају и у оквиру институција. У оквиру политичких арена да тако кажем. То нису ствари које би могле да доведу до било чега - истиче Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ наводи да уколико се погледа сав период врло је задовољна од рата па на овамо када говоримо о животу који је био лишен великих међуетничких проблема.

- Поносна сам на ту чињеницу. Вјероватно је свима било преко главе рата и страдања и људи су жељели да наставе нормално да живе. Било је појединачних инцидената и то сам наравно осудила - рекла је Цвијановић.

Истиче да су то лоше ствари које не смију дс се дешавају и да се толеришу.

- Основни стуб наше безбједности јесте МУП Републике Српске, односно наша полиција и ја сам увијек била њима захвална ма њиховом ангажману и посвећености. Знају шта је њихова улога и да су они од суштинског значаја за живот наших људи - закључује Цвијановић.