latinica  ћирилица
04/10/2024 |  20:09 | Аутор: РТРС

Изложба радова Бранимира Карановића у Банском двору

Изложба радова "Фосили у антропоцену" академског графичара и фотографа Бранимира Карановића биће отворена 11. октобра у Великом изложбеном салону Банског двора.
Изложба Бранимира Карановића - Фото: Уступљена фотографија
Изложба Бранимира КарановићаФото: Уступљена фотографија

Бранимир Карановић од 1974. године активно излаже на самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству.

- На два компаративна квадрата сваке графике приказани су археолошки и палеонтолошки остаци - фосили, екофакти, артефакти, кости, отпаци. С једне стране древни, а с друге из времена која се сада назива антропоцен и означава посебну геолошку епоху пресудно одређену људским дјелањем - записао је о изложби публициста и универзитетски професор Александар Палавестра.

Он је додао да Карановићеве графике пробијају хронолошке баријере, а његови "упоредни животи" фосила, археолошких остатака и свакодневних разваљених, одбачених и запостављених предмета свакако онеобичавају садашњост и успостављају јасну, нераскидиву везу с прошлошћу.

- Сличности између фрагментованих винчанских фигурина и дијелова пластичних лутки, фосилних амонита, пужева и модерних циркуларних тестера, брусилица, ексера, матица и шајбни на Карановићевим графикама нису само формалне, нити су пуке ликовне досјетке. Оне су показатељ дубоке, органске везе - навео је Палавестра.

Како каже, умјетник на својим графикама поставља важна, фундаментална питања која повезују умјетност, науке о прошлости, али их чак надилазе у општијем филозофском и биолошком смислу, те да су то питања опстанка.

- Она су актуелна и тичу нас се свакодневно, са сваким удахом загађеног ваздуха, нестанком дрвета или планинске ријеке. Карановићеви упоредни квадрати нас подучавају да смо сви у природи повезани, те да смо одувијек и били, али нас и упозоравају на крхкост живота и његових остатака - рекао је Палавестра.

Гост на изложби бити Ђорђе Аралица, који је дипломирао вајарство на Факултету ликовних умјетности у Београду и докторирао вишемедијску умјетност на Интердисциплинарним студијама Универзитета умјетности у Београду.

- Араличино умјетничко интересовање је у домену истраживања међуодноса скулпторалне форме, медија и простора, као и честе супротстављености умјетности скулптуре ефемерном контексту савременог свијета - наведено је из Банског двора.