latinica  ћирилица
04/10/2024 |  19:33 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Дјела професора Миливоја Унковића красе парк у Бањи Слатини (ВИДЕО)

Градити и напредовати у области здравства и пружити лијек организму, велики је успјех.
Слатина - Фото: РТРС
СлатинаФото: РТРС

Када у све то уткате и храну за душу као што је умјетност, тај успјех је још потпунији.

Разговарали смо са проф.Миливојем Унковићем, академским сликаром и вајаром чија дјела красе парк у бањи Слатина и простор Института "Др Мирослав Зотовић".

Драгоцјеност је када умјетник своје замисли може да реализује и ничег не би било да нисам био окружен пријатељима, скромно прича човјек који је живот посветио стварајући умјетничка дјела.

Планетоид, Нојева барка и Дијалог облика у простору, скулптуре су великих димензија од рђајућег челика и дебелих челичних плоча. Рад су професора Унковића и красе парк бање Слатина. Подударили су се сензибилитети и узајамно повјерење проф. Унковића и др Горана Талића.

- Када је у питаљу др Талић један је од људи који даје много више него што се може замислити да један човјек да, успјешан као љекар, благодат да имамо таквих људи - рекао је проф. Миливоје Унковић.

План је да изградња бање Слатина буде велики пројекат, али ту се није водило рачуна само о здравственом сектору него о укупном доживљају људског бића.

За сваког умјетника веома је важна покретачка стваралачка енергија.

- Ја сам имао срећу у радионици са двојицом варилаца. Једна фина атмосфера уз кафу и мале паузе, потпуно креативан приступ. Људско биће живи са природом, али и културом која нам је потребна да хранимо душу. За скулптуру или споменик, мора се сагледати простор, форма и ако се то не подудара, нећемо добити ништа. Више би требали да учимо од наших претходника када је у питању урбано уређење - каже Миливоје.

Да бисмо стварали треба нам подршка. Као никада до сада баш та подршка неопходна је култури. Зато сваки мали помак па и појединца значи много.