latinica  ћирилица
04/10/2024 |  15:48 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Додик: Сарадња, дијалог и међусобно поштовање - предуслов за напредовање БиХ на европском путу

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да је СНСД патриотска странка која заговара сарадњу, дијалог и међусобно поштовање свих политичких актера у БиХ као основни предуслов напредовања на европском путу.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На питање да прокоментарише изјаву Предрага Којовића да ХДЗ и СНСД не могу тврдити да су проевропске странке ако нису спремне да се одрекну вета, предсједник Српске је одговорио да је коментар Којовића неумјесан за једну странку /Наша странка/ која је, како медији пишу, добила новац од страних амбасада да покуша да подвали пројекат "грађанске" БиХ, а чији кадар се испостави гори и од Бакира Изетбеговића.

Предсједник Српске је рекао да је тачно да су странке "тројке" присутне у страним медијима, али не по позитивним стварима које су везане за европски пут и владавину права, него по разним конекцијама са нарко-картелима и сличним организацијама.

- Свједоци смо да странци не говоре о томе, иако нас медији свакодневно извјештавају о постојању таквих доказа. Из тога се да закључити да подржавају такве особе и да се не бирају средстава како би се дошло до крајњег циља, а то је унитарна БиХ - навео је предсједник Додик.

Он је поновио да таква БиХ не може постојати, јер је антиуставна, антидејтонска, антисрпска и, на крају крајева, немогућа мисија. Нико из тих сарајевских странака, каже Додик, нема никакав кредибилитет да говори о било чему.

- Они су једнократни амерички пројекат, који се врло брзо потрошио. Прича о 'грађанској' БиХ не може и неће проћи зато што је лажна и зато што такозвани грађани БиХ нису никави промотери слобода и права, него истински сљедбеници Алијине замисли исламске републике која никада неће заживјети у БиХ - констатовао је Додик.

ШМИТ И ДЕМОКРАТИЈА НЕ МОГУ СТАТИ У ИСТУ РЕЧЕНИЦУ

Коментаришући чињеницу да је након Амбасаде Француске, и турска Амбасада у БиХ саопштила да не подржава личну одлуку Кристијана Шмита да се обрати у Европском суду за људска права у предмету "Славен Ковачевић" о чему су обавијестили и Управни одбор Савјета за имплементацију мира /ПИК/, Додик је истакао да Шмит и демократија не могу стати у исту реченицу.

- Лажни колонијални управник уз подршку Америке и Британије срушио је правни систем у БиХ и компромитовао рад институција и свих службеника, који су се ставили у функцију његових послушника, и заборавили на све стандарде струке. Данас сваки правник може да згужва и баци своју диплому, заборави све што је учио, јер је дошао неки Шмит и рекао 'то ништа не вриједи, јер се ја овдје питам'. Ако неко каже нешто и успротиви се, он им пријети да ће им послати Мајкла Марфија. Ово што имамо у БиХ није правни систем, направили су чисту лакрдију. Видимо шта се све дешава и да већ постоје разне нерегуларности - констатовао је Додик.

Он је указао да свака Шмитова изјава и поступак има само једну сврху - утицај на резултате изборног процеса.

- Повјерење људи у БиХ и демократију вратиће се кад Шмит оде из БиХ и када нас странци пусте да се коначно договоримо о најважнијим питањима који су од интереса за све народе, без икаквог страног уплитања. Ми упорно тврдимо да Шмит није добио никакв мандат, јер није потврђен у Савјету безбједности и да нам је овдје наметнут под притиском Американаца који су видјели своје интересе - указао је Додик.

ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ОТЈЕРАЈУ КОЛИНИЈАЛНОГ УПРАВНИКА АКО ЖЕЛЕ ДОБРО БиХ

Он је појаснио да једина исправна ствар коју странци могу да ураде јесте да признају да су погријешили са Шмитом, да нема легитимитет и да га не могу силом одржавати овдје, јер је направио немјерљиву штету и крајње је вријеме да оде и мора да оде.

- То би једино било поштено и тиме би показали да имају добре намјере према БиХ.
Шмит је амерички пројекат који је овдје направио велики хаос. Чињеница да се из ПИК-а јављају и ограђују од његових поступака говори колико се тај лик осилио, јер иза себе има Америку и Британију. Неко неформално тијело одлучило је да му да лажни мандат, јер је Америка тако хтјела, а сад сви виде колико је то штете направило и вријеме је да то исправе, тако што ће коначно признати оно што сви знамо да Шмит никада није потврђен и да је све ово била превара - рекао је Додик.

Можда су поједини имали и неку добру намјеру, каже предсједник Српске, мислећи да тако може да се смири ситуација, али јасно је да су те њихове намјере довеле до паклене кризе из које БиХ може изаћи само кад оде колонијални управник и када се ниједно питање не буде више рјешавало наметањем и лажима.

- Не могу нас натјерати да кажемо да је високи представник неко ко то није. Ово је већ отишло предалеко и вријеме је да покажу да желе добро БиХ тако што ће отјерати човјека који угрожава њену стабилност - указао је Додик.

НАЈВЕЋА БРИГА ПДП-а ЈЕ ДА СЕ ДОЧЕПАЈУ ФОТЕЉА, ОНИ БИ ПРИСТАЛИ НА СВЕ ЗАХТЈЕВЕ БОШЊАКА

Говорећи о блокади Дома народа у Представничком дому Парламентарне скупштине од Клуба Бошњака, те дилемама да ли ће 8. октобра делегати овог клуба присуствовати заказаном наставку 14. сједнице Дома народа, Додик је рекао да Бошњаци не долазе на посао у Дому народа, блокирају рјешавање Уставног суда, а овима у ПДП-у највећа је брига како да се дочепају фотеље.

Осврнувши се на изјаву Ненада Вуковића да би наредна сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ могла бити заказана врло брзо, да ли хитна или редовна, те да би његов улазак у овај дом могао донијети, како каже, позитивне тонове, прије свега, разбити одређене механизме блокаде у одлукама, предсједник Додик је у интервјуу Срни рекао да признање Вуковића да би одмах све одблокирао када би га примили у Дом народа, иако сви знају да тамо нема шта да ради и да ту сједе сви српски делегати које је изабрала Народна скупштина Републике Српске, говори да је за њих питање Уставног суда небитно и да би пристали на све захтјеве Бошњака.

- Видим да помиње да ће у комбинацији са СДС-ом сви закони пролазити, али прерано се обрадовао. Никада нећемо дозволити да такви типови праве штету Републици Српској. Управо због оваквог кадра српски народ данас има проблем, јер су Бошњацима предали све. Зато ће им народ у недјељу, 6. октобра, и рећи све што мисли о њима и њиховој политици - закључио је Додик.