latinica  ћирилица
04/10/2024 |  12:47 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Због невремена и поплава: Пруга у Доњој Јабланици виси у ваздуху (ФОТО/ВИДЕО)

Жељезнице ФБиХ саопштиле су да је због елементарне временске непогоде која је захватила дио ФБиХ године дошло до озбиљног оштећења пруге и пружних постројења на дионици Острожац-Грабовица у дужини од 17 километара, усљед чега је обустављен комплетан путнички и теретни саобраћај на прузи Сарајево-Чапљина-Сарајево.
Пруга у Јабланици (фото: zfbh.ba) -
Пруга у Јабланици (фото: zfbh.ba)

Стручне екипе ЖФБиХ су на терену и утврђују степен оштећења жељезничке инфраструктур.

- Најкритичније мјесто је у на подручју Доња Јабланица, локалитет Комадиново врело гдје су оборинске воде покренуле огромно клизиште што је у потпуности уништило неколико пропуста, те је пруга у дужини од 200 метара остала висити у зраку. Уз сво активирано људство и механизацију, с обзиром на степен девастације, ЖФБиХ не могу самостално ријешити овај проблем и о истом су информисале Владу ФБиХ и Федерално министарство саобраћаја и комуникација - наводи се у саопштењу.

Пруга у Јабланици (фото: zfbh.ba)

У данашњем разговору, истакнута је подршка Владе ФБиХ и ресорног министрства о хитном дјеловању и пружању подршке ЖФБиХ у циљу што бржег отклањања посљедица природне несреће и како би се чим прије успоставла нормализација одвијања жељезничког саобраћаја на овој дионици.

Процјену штете и приједлоге рјешња даће надлежне стручне службе и заједничке комисије.

- Жељезнице ФБиХ упућују апел својим коминтетима и путницима да изнађу алтернативна рјешења за транспорт роба и пријевоз путника на овој дионици, док се не санирају велика оштећења на жељезничкој инфраструктури - истиче се.