latinica  ћирилица
04/10/2024 |  10:47 | Аутор: СРНА

Човић: Избор легитимног члана Предсједништва ријешити без одгађања

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је да питање избора легитимног хрватског члана Предсједништва БиХ мора да буде ријешено без одгађања и уз поштовање Устава БиХ.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је истакао да ће сви бошњачки представници морати да схвате да они Хрватима, као конститутивном народу, нису потребни, нити могу ишта давати, и да ми хрватски народ своја права црпи из Устава БиХ.

- Оно што они данас морају учинити јесте растеретити се потребе да нам намећу политичке представнике и да бирају у наше име, угрожавајући тиме не само наша права већ и наше односе - рекао је Човић за загребачки "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Човић сматра да је реално да БиХ већ идуће седмице, одмах након локалних избора, направи потребне и јасне планове шта може и мора да понуди ЕУ, како би обезбиједила позитивне извјештаје и показала озбиљан приступ и искораке.

- Тако бисмо, увјерен сам, до краја отворили преговарачки процес, што је данас пријеко потребан корак за европску перспективу и жељену изградњу нашег друштва - рекао је Човић.

Подсјећајући да у наредних мјесец дана треба да буду завршени унутрашњи избори у ЕУ, Човић је истакао да је за БиХ, без обзира на то ко сједи у новоизабраним институцијама Уније, важно да задржи њихову пажњу.

Када је ријеч о Плану реформи БиХ за спровођење Плана раста за западни Балкан, Човић је рекао да је то само један од примјера неефикасности БиХ у реализацији европског пута и примјер како се не смије приступати овако озбиљним приликама које пружа ЕУ.