latinica  ћирилица
04/10/2024 |  10:27 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Тадић: Нека "тројка" бира узмеђу консензуса и трећег ентитета

Представници "тројке" требало би да буду искрени према Бошњацима и саопште им да се на крају европског пута не налази држава у којој се одлучује по моделу "један човјек, један глас", изјавио је правник Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

- Умјесто халакања о новим условима Европске комисије, којим покушавају доказати да су већи Европљани од Европљана, као што су неки некада раније на овим просторима доказивали да су већи Турци од Турака, представници "тројке" би требало да буду искрени према Бошњацима и саопште им шта се налази на крају тог европског пута - рекао је Срни Тадић.

Он је истакао да су ваљда свјесни и довољно паметни да знају да се не налази држава у којој се одлучује по моделу "један човјек, један глас", који им је раније обећавао Харис Силајџић.

- Модел одлучивања у заједничким органима БиХ, а по коме се одлуке доносе тако да их мора подржати одређен број гласова из сваког од конститутивних народа, могуће је кориговати само на два начина чија примјена не би угрозила мир, стабилност и равноправност народа у БиХ - нагласио је Тадић.

Он је објаснио да је први начин доношење одлука консензусом, па да нема скривеног прегласавања било којег народа.

Други је, каже, уставна реформа која би увела трећи ентитет, па да се појединачна конститутивност сваког од народа поистовијети са конститутивношћу једног од ентитета чиме би се сачувао миротворитељски дејтонски модел.

- Истовремено стављањем у први план представљања три ентитета у заједничким органима БиХ били би остварени захтјеви којима се од нас тражи да у првом плану мало мање буду принципи везани за конститутивност народа - појаснио је Тадић.

Тадић је закључио да је све остало неоствариво и одавно превазиђен облик нарушавања Устава БиХ путем ситног и узалудног грицкања Дејтонског мировног споразума, што се за ових скоро 30 година показало као обично губљење времена на истом том европском путу.

- Не знам да ли је странкама "тројке" циљ трећи ентитет или консензус, али поуздано знам да би утицај бошњачких представника у оба ова могућа замјенска модела био слабији од оног који им пружа Дејтонски мировни споразум - закључио је Тадић.