latinica  ћирилица
04/10/2024 |  09:05 ⇒ 09:05 | Аутор: sputniknews.com

Москва поручила Вашингтону: Не тестирајте нас – одговор ће бити много суровији

Вјероватноћа избијања оружаног сукоба Русије и САД зависи од будућих корака Вашингтона - Америка узалуд мисли да покушаји тестирања снаге Москве неће изазвати много оштрије контрамере од тренутних, изјавио је за Спутњик замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Упитан да ли та спремност Русије да пружа отпор САД током дугог временског периода значи да се разматра не само политичко већ и војно супротстављање, Рјабков каже: "Несумњиво. Свеобухватно, са свих становишта".

- Упозоравамо их да се суздрже од даље ескалације. Немогуће је бесконачно играти се тих геополитичких игара које они већ дуго играју и које су, заправо, испровоцирале избијање сукоба и безбједносну кризу у евроатлантском региону. Погрешно мисле да бесконачни покушаји тестирања наших снага неће довести до сурових контрамера, много суровијих од оних које се већ сада примјењују - упозорио је Рјабков.

Такође је рекао и да Русија ради много тога како би се одбранила од једностраних санкција које су захватиле толики дио тржишта, те поручио да је потребна максимална моблиизација и размевање тога шта је потребно супротставити се "озбиљном противнику који је донео одлуку да Русији нанесе стратешки пораз".

- Све то радимо веома ефикасно, а наш једини интерес је да сачувамо мир у друштву и да, хајде да то тако кажем, направимо својеврсни зид иза ког ћемо се развијати не плашећи се непријатељских испада Америке и њихових послушника – такав приступ је постао основ за све одлуке када је реч о политици према Америци - закључио је Рјабков.