latinica  ћирилица
04/10/2024 |  08:54 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Издато 30 преносивих регистарских таблица у првих 10 дана

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске је у првих десет дана издало 30 преносивих регистарских таблица, а у процедури су још 24 захтјева грађана, рекла је начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Републике Српске Мирна Миљановић.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Миљановићева је истакла да се преносиве таблице могу користити искључиво на територији БиХ за возила која се крећу од мјеста царињења, хомологације, сервисирања, продајног и изложбеног мјеста, мјеста атестирања, мјеста складиштења/чувања, мјеста надоградње и за возила којима се обавља експериментална вожња.

Издају се најдуже на рок од једне године, на име правног или физичког лица - предузетника који се баве производњом, надоградњом, сервисирањем, превозом или продајом возила на мало.

Она је навела да се захтјев за издавање преносивих таблица подноси полицијској станици према сједишту правног лица или физичког лица - предузетника, која на основу приложеног доказа о регистрованој дјелатности и осталих прилога /полисе осигурања и доказа о уплати прописаних накнада/, цијени испуњеност услова, те доноси рјешење којим одлучује о поднесеном захтјеву, односно одобрава или одбија издавање преносивих таблица подносиоцу захтјева.

Према њеним ријечима, Правилником о цијени докумената о возилу и цијени ознака за обиљежавање возила прописано је да висина накнаде за издавање и кориштење преносивих таблица износи 20 КМ, а висина накнаде за документа о возилу која се издају уз преносиве таблице, потврде о регистрацији пет КМ и књижице потврда о кориштењу преносивих таблица &мдасх; 10 КМ.

Она је истакла да су правна или физичка лица предузетници који се баве производњом, надоградњом, сервисирањем, превозом или продајом возила на мало, а којима је одобрено коришћење преносивих таблица дужна да возило које се користи у ту сврху и које учествује у саобраћају, обиљеже преносивим таблицама. У том возилу се за вријеме вожње мора се налазити и потврда о регистрацији возила за преносиве таблице, полиса о обавезном осигурању издата за те преносиве таблице и потврда о коришћењу преносивих таблица која се издаје возачу на рок од седам дана.

Миљановићева је рекла да преносиве таблице, прије свега, олакшавају пословање правним лицима и физичким лицима - предузетницима који се баве продајом возила, на начин да ће убрзати и поједноставити радње које је претходе поступку регистрације возила /царињење возила, атестирање, обављање техничког прегледа возила и слично/, док купци возила имају прилику да легално тестирају возило прије куповине.

Такође, додала је она, разлика између преносивих и таблица које се издају у поступку привремене регистрације возила се огледа у намјени и висини накнаде која се плаћа за издавање и кориштење тих таблица, јер накнаде за издавање и кориштење регистарских таблица које се издају у поступку преносиве регистрације је 50 КМ.