latinica  ћирилица
03/10/2024 |  21:25 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Вишковић: Влада води рачуна о равномјерном развоју свих локалних заједница (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Влада води рачуна о равномјерном развоју свих локалних заједница у Српској и да се ефекти развоја виде од Требиња до Новог Града.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Нема општине и града у којем нисмо градили, негдје мање негдје више, али градили, захваљујући сарадњи са начелницима и градоначелницима. Нажалост, било је људи који нису жељели ту врсту сарадње и због тог су трпили пројекти битни за грађане у тим заједницама. Неразумно је да се неки градоначелник није потрудио да са републичког нивоа добије новац, а изгради одбаниште и ријеши проблем дјеце на чекању. Шта је ту проблем? Ако си толико моћан и не желиш то да радиш, зашто то ниси урадио из властитих средстава кад имаш на стотине дјеце која чекају на мјесто у вртићу. Ко треба да плати цијену? Не градоначелник, већ родитељи и дјеца - рекао је Вишковић.

Он је појаснио да се ефекти улагања Владе виде кроз бројне пројекте у локалним заједницама, а не само кроз директна средства уплаћена у градске и општинске буџете и да нису оправдани наводи о запостављању заједница у којима су начелници из других политичких опција.

- Показатељи то демантују. Појединци сматрају да су Владина улагања само оно што се њима уплати у буџет и са чим они могу да располажу, а то што се уплаћује пољопривредницима, јавним институцијама на њиховој територији за изградњу путева, ауто-путева, водовода, уређења обала и ријека - то се не рачуна - рекао је Вишковић.

Он је навео је у Бањалуци изграђена нова зграда Уставног суда, Кућа Милановића, споменик погинулим борцима, мост, кружни токови, уређен Врбас, изграђен Архитектонско-грађевински факултет, пружена помоћ за санацију Електро-техничког факултета, школа, обданишта... упитавши зар све то нису улагања у Бањалуку.

- Зар није улагање у Бијељину градња ауто-пута Рача - Бијељина, дрински насип, водоводна и канализациона мрежа, обилазница око Бијељине, градња индустријских зона, помоћ пољопривредној производњи и привредним субјектима - упитао је Вишковић.

Он је додао да је Влада понудила рјешење и за Бању Дворови.

- Понудили смо да град донесе одлуку да Бања Дворови са града пређе на Републику, да Република уложи озбиљан новац и да та бања буде као остале у Српској. Није до нас, већ до неких људи који то нису жељели да ураде - рекао је Вишковић.

Он је истакао да се у сваку локалну заједницу улаже једнако, односно сразмјерно броју становника, економској моћи и другим показатељима.

- Могу се чути критике да се највише улаже у Бањалуку. Бањалука је административни, културни, спортски, академски центар и када се гледају појединачни односи улагања јесу највећа, али кад се то стави у пропорцију са бројем становника, економском моћи, уплатом кроз порезе и доприносе и буџет, видјећете да је то у корелацији са показатељима - навео је премијер Српске.

Говорећи о страним улагањима, Вишковић је истакао да Република Српска у овом моменту нуди најповољије услове за привређивање, како бројне пореске олакшице тако и најнижу цијену електричне цијене, квалитетну радну снагу и близину ЕУ.