latinica  ћирилица
03/10/2024 |  21:24 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Вишковић: Редовност исплата демантује опозицију и њихове тврдње о празном буџету (ВИДЕО)

Тврдње опозиције да је буџет Републике празан, а Српска пред банкротом су неутемељене, о чему свједочи и редовност буџетских исплата, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, гостујући у нашој емисији Печат.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Те тврдње је сувишно више коментарисати. Све те изјаве које су наручене у туђим кухињама, опозиција преводи као портпарол - наводи Вишковић.

Када је ријеч о пензијама и пензионерима у Српској, Вишковић додаје да је и овај мјесец исплата почела седам дана раније, напомињући да је августовска пензија исплаћена почетком септембра.

- Оно што пензионере занима, јесте да је исплата септембарских пензија започела данас. Пензије, социјална давања и плате су увијек редовне, то је наша, као Владе Републике Српске, прва обавеза - исплата пензија и социјалних давања, затим плата - напомиње Вишковић.

О тврдњама опозиције, Вишковић додаје да су најбољи свједоци грађани, који знају како се поступало са исплатама пензија и осталих давања у њихово вријеме, а како данас.

- Влада Српске и све њене институције демантују опозицију и њихове тврдње о кашњењу или празном буџету - наводи Вишковић.

Коментаришући тренутну финасијску ситуацију у Републици Српској и задужења, Вишковић је рекао да је дуг Српске у овом моменту на историјском минимуму.

- Када погледате проценте, остатак земаља и у регији, али и у окружењу, ово је један од најмањих задужености једне заједнице. Све што радимо, радимо са буџетом који је усвојила Народна супштина Српске, гдје је предочено колико треба да се задужимо, а колико да вратимо средстава - напомиње Вишковић.

Вишковић је најавио и ребаланс буџета, додајући да је приче о банкроту Српске сувишно коментарисати.

Вишковић је рекао и да су појединци из Српске заговарали увођење санкција званичницима.

- Санкције нису ишле без сарадње са нашим људима који су по амбасадама молили и тражили да се том и том уведу санкцје, јер виде у нама који обављамо функиције сметњу њиховом политичком просперитету и доласку на власт и мисле уколико уколне неколико појединаца из политичког живота да ће лакше доћи на власт - навео је премијер Српске.

Говорећи о стрним инвестицијама у Српској, Вишковић је навео да је за првих осам мјесеци ове године основана 201 нова фирма у страном власништву и да очекује да ће до краја године тај број порасти на 300.

Он је појаснио да Република Српска у овом моменту нуди најповољије услове за привређивање, како бројне пореске олакшице тако и најнижу цијену електричне цијене, квалитетну радну снагу и близину ЕУ.

Када је ријеч о издвајањима за борачке категорије, премијер је навео да је у буџету за ову годину обезбијеђено додатних 150 милиона КМ, што, каже, довољно говори о односу Владе према овој категорији која је увијек предмет пажње.