latinica  ћирилица
03/10/2024 |  18:58 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Бањалука: Грађани добили потврде, а не знају гдје се бесплатни плацеви налазе (ВИДЕО)

Без наведених катастарских честица и тачних локација, Градска управа у Бањалуци дијелила је потврде, како кажу, рангираним лицима, на основу којих би, наводно, млади брачни парови добили бесплатне плацеве.
Станивуковић - додјела - Фото: РТРС
Станивуковић - додјелаФото: РТРС

Из СНСД-а позивају бањалучку Градску управу да објави списак 400 плацева са бројевима катастарских честица.

Без тачне локације, формираних кастарских честица, без којих нема ни нотарског уговора, Градска управа, дијелила је умјесто рјешења младим брачним паровима потврде и обећања да ће добити бесплатне плацеве. У нади да ће ријешити егзистенцијално питање многи млади Бањалучани дошли су данас у Дом омладине. Међутим, стварност сасвим другачија - ни сами не знају гдје ће будући дом градити.

На питање да ли зна број катастарске честице, Сања Милисављевић је одговорила да не зна.

Не би било први пут да Бањалучани буду преварени - сценарио већ виђен, а актери приче исти. Иако наша питања о локацији и величини плацева нису засметала младим брачним паровима, засметала су градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу који је, по ко зна који пут, кривца тражио у РТРС-у.

- Оно што знам шта је ваша интенција, жао ми је што Јавни сервис Републике Српске се не радује овако лијепим стварима - рекаој је Станивуковић.

А улога Јавног сервиса је јасна - да пренесе и похвали што је добро, али и да укаже и скрене пажњу на незаконитости, посебно уколико су грађани жртве нечије преваре. У овом случају, осим да се потенцијалне локације налазе негдје у Мотикама и Дракулићу, ни једну другу информацију из Градске управе нисмо добили. Чију земљу Станивуковић дијели, те да ли су утврђене катастарске честице - била су наша питања на која одговор нисмо добили, али је дато још једно обећање.

Станивуковић је рекао да просјечно десет плацева седмично може да се подијели да се изврши поступак који је потребан.

Генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић позвао је Градску управу да објави списак 400 плацева са бројевима катастарских честица.

- Унутар мјесне заједнице Мотике отишли су и купили 12 плацева и тих 12 плацева лично желе да додијеле и на такав начин створе привид и продуже лаж о томе да постоји додјела неких плацева. Уколико ја лажем, покажите и набројте тих 400 плацева за којих се тих 400 људи нада да ће добити. Ово је срамота. Срам да их буде - рекао је Амиџић.

Станивуковић је обећао данас да ће бити потписани нотарски уговори. Како? Када грађани не знају ни гдје су им плацеви ни катастарске честице. А закон је по овом питању јасан.

- То подразумијева да морају доставити доказ о власништву имовине, да је имовина Града, да је формирана одређена катастарска честица, површина плаца која ће бити додијељена некоме од физичких лица. Морају бити измирене све пореске обавезе за ту катастарску честицу и мора постојати позитивно мишљење Правобранилаштва Републике Српске, с обзиром да се ради о располагању имовином. Без ваљаног правног основа, било какво превођење, односно измјена и реализација тих уговора у Геодетској управи није могуће, тако ниједан нотар у Републици Српској не може да направи уговор без ваљане документације - појаснио је Борислав Радић, предсједник Нотарске коморе Републике Српске.

Да ли ће се сценарио поновити, а бесплатни плацеви доживјети судбину пензионерских картица, а грађани са почетка наше приче, још једно разочарање? СНСД-ов Срђан Амиџић који је и министар финансија у Савјету министара упозорио је на чињенице - почевши од негативног ревизорског извјештај, огромних дуговања и реалокације средстава. Упозорио је да би могло доћи и до кашњења плата, па и финансијског колапса. Подсјећа Амиџић и на друге чињенице - да Републици Српској у овом моменту треба јака Бањалука која може да парира јаком Сарајеву.