latinica  ћирилица
03/10/2024 |  18:40 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Никад јаче и конкретније везе Србије и Српске (ВИДЕО)

Колико Србија цијени и уважава политику коју води руководство Републике Српске предвођено предсједником Милорадом Додиком и разумије притиске кроз које пролази, најбоље потврђује дипломатска активност српских министара и представника српске Владе на овим просторима само у посљедњих неколико дана.
Република Српска и Србија - Фото: РТРС
Република Српска и СрбијаФото: РТРС

Никад јаче и никад конкретније везе званичног Београда и Бањалуке не исказују се само ријечима, већ и заједничким пројектима. Не изостаје политичка, али ни економска подршка као признање трајно зацртаног политичког курса одбране националних интереса са обје стране Дрине.

Политичких и економских изазова никад више, али ни никад јаче везе Српске и Србије. Нема дилеме да званични Београд подржава политику одбране националних интереса коју воде званичници Српске и да им даје подршку у превазилажењу притисака. Недавна посјета српског премијера Милоша Вучевића доказује колико Србија без задршке цијени борбу Српске за очување заједничких вриједности - језика културе и традиције. Зато и одликовање , које је Вучевићу уручио предсједник Српске симбол је развијања и учвршћивања сарадње.

- Ово није признање само за оно што смо радили, већ обавеза да радимо заједно у свему што нам предстоји. Вјерујем, уз све изазове које имамо пред нама, да ћемо бити одговорни, мудри, рационални и стрпљиви, да ћемо чувати Србију и Републику Српску у складу са Дејтонским мировним споразумом - рекао је тад Вучевић.

У складу са Дејтонским споразумом, али можда за српски народ још значајнијим документом - Декларацијом усвојеном на Свесрпском сабору. Осим политичке у њој је наведена и економска и друштвена сарадња. Да то нису само празне ријечи, потврђује, између осталог, и један од бројних заједничких пројеката, финансиран из буџета Србије и Српске - вртић у Српцу.

- За нас испред Владе Србије, предсједника Србије, народа у матици, нема великих и малих пројеката, нема малих и великих општина. Све општине у Рпублици Српској, без обзира да ли је то Посавље, да ли је то Крајина, да ли је то Источна Херцеговина, Романија, Семберија, сви крајеви Републике Српске ће имати подршку своје матице, Републике Србије, у складу са договором са руководством Републике Српске - поручио је Вучевић.

Везе Републике Српске и Србије унапређене су и у здравству. Примјер су УКЦ-а Српске у Бањалуци, али и бијељинска болница. Ентузијазам директора ове здравствене установе Микајла Лазића да буде проширен капацитет болнице и усаврши медицински кадар, подржће и Србија.

- Осим тога што је читав живот посветио да помогне пацијентима, посебно најмлађим, ја сам у директору бијељинске болнице видио човјека који има жељу да помогне још више и онда ми је много лакше да предсједнику Вучићу и у Влади Србије кажем да ту треба помагати и улагати. Молим грађане - искористите ову прилику. На много сам мјеста био и ријетко се гдје налази толика енергија и ријетко се гдје налази да неко има визију да то уради, ако не искористите, немојте се сутра кајати, да вам неко није рекао - рекао је министар здравља Србије Златибор Ломчар приликом посјете бијељинској болници.

Лазић је истакао да су се љекари бијељинске болнице школовали у Београду и да дугују захвалност београдском и новосадском универзитету на које су ослоњени.

Да доктор Лазић у свом раду слиједи политику коју води Српска, а подржава Србија потврдила је у Бијељини и државна секретарка српског Министарства пољопривреде Лидија Павичевић. Нагласила је да у временима пуних изазова када се предсједници Додик и Вучић боре за очување националних интереса, треба бити вјетар у леђа сваком оном ко је дио тог тима.

- Србија није стала, Република Срспка такође неће стати. Нек се не наљути градоначелник на мене, али ја бих вољела да ме сљедећи пут доктор Лазић сачека овдје као градоначелник. Можда није политички богоугодно, али немојте да се љутите - рекла је Павичевићева приликом посјете Бијељини.

Унапређује се и културна сарадња. Министар Никола Селаковић у Угљевику је разговарао са директором једног од предузећа Драганом Гајићем о подршци изградњи новог музејског комплекса родне куће Филипа Вишњића у Горњој Трнови. Рекао је да ће то бити поклон Србије Мајевичком крају и родном завичају Филипа Вишњића који је гуслама и пјесмом прославио овај крај.

Дипломатској активности Србије у Српској прошлог и овог мјесеца придружила се и министарка за породицу и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски. Посјетом источном дијелу Републике дала је свој допринос очувању добрих веза српског народа. Пржена је пуна подршка да Вишеград буде домаћин манифестације Дани породице Српске и Србије.

- На моје велико задовоство идеја је прихваћена и започећемо све неопходне организационе и логистичке припреме како би ова манифестација била достојна теме којом се бави. Боже здравља, 2025. године Вишеград ће бити мјесто промовисања породичних вриједности - рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Промоција добре сарадње и односа Републике Српске и Србије ових дана и у Херцеговини. У Гацку је боравила српска министарка за локалну самоуправу Јелена Жарић Ковачевић.

- Вјерујем да су људи који су у Гацку стали иза лика и дјела Милорада Доика су вриједни и часни људи, они треба да прате ону политику коју креира Додик - поручила је она.

Политика одбране националих интереса, али и политичке и економске стабилности као и стабилности цијелог региона, увијек ће имати чврсту поршку званичног Београда, поручује руководство Србије. Кажу, политички и привредно јака Србија јест једнако јака Република Српска.