latinica  ћирилица
03/10/2024 |  17:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Кандидаткиња за предсједника Хрватске: Зауставићу "српски свијет"

Бранка Лозо, члан Предсједништва новоформиране странке у Хрватској "Дом и Национално окупљање" (ДОМиНО) објавила је данас кандидатуру за предсједницу Хрватске на предстојећим предсједничким изборима и поручила, између осталог, да својим задатком сматра и "заустављање 'српског свијета'" чији су се, како је навела "пипци већ разгранали по БиХ Црној Гори, па и Хрватској".
Трг бана Јелачића, Загреб - Фото: РТРС
Трг бана Јелачића, ЗагребФото: РТРС

Иначе, ДОМиНО је нова странка коју води Марио Радић, до недавно сива еминенција Домовинског покрета, који је напустио након што је изгубио унутарстраначке изборе од Ивана Пенаве. Са Радићем странку је напустило још неколико чланова ДП-а, који су и посланици у хрватском сабору и Европском парламенту.

Лозо је у видео поруци навела да јој је Хрватска пуно дала и да је дошло вријеме да се одужи и држави врати барем дио онога, како је навела, "што нам је Мати домовина свима дала".

У обраћању искључиво Хрватима у Хрватској и дијаспори, навела је: "Стојим ту пред вама, свјесна да сам, након првог хрватског предсједника Фрање Туђмана, кандидаткиња која се по свему разликује од свих предсједника након њега, редом потеклих из истог извора, а којима је срце остало у држави које више нема, и у којој Хрвати више никада неће живјети"

Осврнула се и на односе предсједника Хрватске и премијера, Зорана Милановића и Андрија Пленковића за које је рекла да "трују јавни простор међусобним увредама и непримјереним изјавама", а посебно истакла да свој задатак сматра и заистављање политике "српскога свијета", чији "пипци" су се, како тврди, "већ разгранали по Босни и Херцеговини, Црној Гори, па и Хрватској".

Лозо је рођена у Загребу, удата је и има петоро деце. На Графичком факултету у Загребу је докторирала област техничких наука, гдје ради као професор.