latinica  ћирилица
03/10/2024 |  15:41 | Аутор: СРНА

Којић: Политичари из ФБиХ неће сломити Србе

Предсједник сребреничке Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић поручио је да политичари из Федерације БиХ неће сломити Србе који ће и даље говорити о српском страдању и вјеровати свјетски познатим стручњацима који су на научној бази доказали да није било геноцида у Сребреници.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

Којић је рекао да политичари из ФБиХ не престају са нападима на Републику Српску са намјером да је укину и да забране Србима да причају о страдањима српског народа.

Он је, поводом усвајања резолуције о БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, којом се ово тијело придружује антисрпској резолуцији Генералне скупштине УН, рекао да су политичари из ФБиХ очигледно кришом радили на њеном тексту.

Којић је рекао да је се то може наслутити и из изјава предсједавајућег делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Саше Магазиновића и члан делегације Сабине Ћудић који су усвајање резолуције данима најављивали.

- Истина је да политичари из ФБиХ све раде кришом и тајно, а то престављају као тишину и ја их питам - што раде кришом? Зато што знају да прича о геноциду и резолуција у УН није прошла онако како су се Златко Лагумџија и екипа надали, па сада Магазиновић покушава да изиграва некаквог паметњаковића који ће бити способнији од политичког му бабе - истакао је Којић.

Он је навео да опет креће удар на руководство Републике Српске и Србе у цјелини само кроз други облик и причу о поштовању уставног и правног поретка.

- Јавно питам Магазиновића - да ли је обавијестио у тајности и о томе да је предсједник Републике Српске Милорад Додик поштовао Устав Републике Српске и потписао оно што је Народна скупштина изгласала и због тога му се данас суди, да ли је у тајности то рекао европским партнерима или их је слагао и рекао како Додик и Срби крше Устав? - навео је Којић.

Он упитао да ли је Магазиновић у тајности причао својим европским партнерима о 3.267 убијених Срба у регији Сребренице или је само причао о лажном геноциду који није признала већина чланица УН.

Којић је оцијенио да је прича о томе да се геноцид не може приписати етничкој или вјерској групи него само појединцима подвала преко које се покушавају омекшати ставови земаља које нису гласале на сједници Генералне скупштине УН, покушавајући онда на тај начин придобити још неки глас.

- Ово је још један доказ да се Федерација и њени политичари никада неће смирити док Републику Српску потпуно не прецртају са свјетске мапе, док сваком слободном човјеку на планети не забране да говори о страдању Срба и док сваког слободног човјека не натјерају да каже да се у Сребренци десио геноцид - истакао је Којић.

Којић је поручио да они неће сломити Србе, да ће и даље говорити о страдању Срба и да ће и даље вјеровати струци и људима који су на научној бази доказали да геноцида није било.

Парламентарна скупштина Савјета Европе придружила се резолуцији о Сребреници коју је усвојила Генерална скупштина УН.