latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:35 ⇒ 17:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић стигао у Суботицу возом за тестирање брзе пруге, обилази завршне радове на станици

Предсједник Србије Александар Вучић стигао је у Суботицу возом за тестирање брзе пруге и обилази завршне радове на станичној згради Жељезничке станице.
Жељезничка станица (Фото: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Жељезничка станица (Фото: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Вучић је, заједно са супругом Тамаром, дошао из Новог Сада возом за тестирање Њемачких жељезница, који је на новоизграђеној дионици брзе пруге ишао 200 километара на сат.

Жељезничка станица Суботица налази се у самом центру града и подијељена је на два дијела: путнички и теретни, а уједно представља и чвориште на граници између Србије и Мађарске.

Радови на реконструкцији станице почели су у августу прошле године, а одвијали су се у двије фазе.

Прва фаза обухватала је реконструкцију теретних и путничких терминала, као и радове на замјени колосијека шест споредних колосијека.

Реконструисано је укупно 23 км колосијека и 113 скретница, са дужином станичних колосијека од 16 км и дужином споредних колосијека од седам километара, укључујући и шест објеката, три која су била предвиђена за рушење и реконструкцију као и три новоизграђена.

Пројекат модернизације и реконструкције пруге Београд - Будимпешта представља капитални пројекат сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, а уједно је и први пројекат повезивања кинеске жељезничке технологије и опреме са техничким спецификацијама интероперабилности жељезница Европске уније.

Укупна дужина пруге Београд - Будимпешта је близу 341,7 километара, повезује Београд и главни град Мађарске Будимпешту, а 183,1 километар се налази на територији Србије.