latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:25 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

"Судски процес против предсједника Српске одвија се под политичким притиском"

Судски процес предсједнику Републике Српске Милораду Додику, чији је циљ његово искључење из политичког живота, одвија се под великим политичким притиском и у сложеној међународној ситуацији, речено је на трибини "Шта чинити ако буде осуђен предсједник Републике Српске?" која је одржана у Београду.
Трибина "Шта чинити ако буде осуђен предсједник Републике Српске?" - Фото: РТРС
Трибина "Шта чинити ако буде осуђен предсједник Републике Српске?"Фото: РТРС

Политички процес и притисци на предсједника Српске у овом тренутку не одговарају ни САД које су заокупљене ратовима у Украјини, на Блиском Истоку јер не желе отварање новог жаришта у Европи, сматра Предраг Ћеранић декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

- На Балкану Америци је у интересу мир. Они не желе било какво ремећење тренутне ситуације због операција које воде и које планирају водити на Блиском истоку - истака је Ћеранић.

Један од свједока судског процеса против предсједника Додика је и сенатор Српске Ненад Кецмановић.

- Мени се чини да ће то да потраје, односно да ће инспиратори и организатори чекати неки моменат у будућности, али ће процес држати отвореним како не би, ако могу или оцијене да могу, нешто конкретније урадили - додао је Кецмановић.

Винко Пандуревић пензионисани генерал Војске Републике Српске истиче да ће судски процес који се води показати који су домети тзв. високог представника и његових одлука.

- Мислим да он у једном маниру земаљске владе из доба Аустро-угарске на калајевски начин покушава манипулисати са народном вољом и народним интересима - сматра Пандуревић.

На Свесрпском сабору усвојена Декларација има јасне поруке да неће бити прихваћено било какво наметање одлуке Уставног суда БиХ и такозваног вискоког представника.

- Република Српска, Србија и сви ми на Балкану и шире који разумијемо да Дејтонски споразум мора да остане читав и неокрњен, да буде фронталан и у том смислу мора да буде исказан на политичком, правном и на процедуралном плану - сматра Владислав Јовановић бивши шеф дипломатије СРЈ.

Ако одлука суда буде забрана политичког дјеловања Додику, то би значило трајну дестабилизациу Српске, оцјењује аналитичар Александар Павић.

- Њима много смета независна политика коју води предсједник Републике Српске. Посљедње , што они сматрају као прст у око што је прихватио да учествује на самиту БРИКС-а у Казању - нагласио је павић.

Закључено је да би се све одлуке правосудних органа Босне и Херцеговине морале заснивати на Дејтонском споразуму и да се Босна и Херцеговина састоји од два ентитета и три конститутивна народа.