latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:10 | Аутор: СРНА

Амиџић: Политичка условљавања коче пројекте у Српској и ФБиХ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да на наредној сједници, ако буде присутан, неће предложити ниједну тачку дневног реда због оних који условљавају, а тиме и коче реализацију пројеката у Републици Српској и Федерацији БиХ.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- Могуће је да чак нећу ни присуствовати сједници Савјета министара због политичких условљавања којима се коче значајни пројекти - рекао је Амиџић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је појаснио да ово министарство, као и свако друго за Савјет министара припрема материјале када се за то стекну законски предуслови.

- Шест кредитних задужења или грантова је на претпрошлој сједници Савјета министара стекло законске предуслове да се нађе на сједници и да добије потврду - навео је Амиџић.

Амиџић је напоменуо да су се од тих шест пројеката четири односила на ФБиХ, а два на Републику Српску - научнотехнолошки парк у Бањалуци и изградња или проширење студентског дома у Фочи и додао да ова два пројекта финансира један фонд из Саудијске Арабије.

- На колегијуму је речено да четири пројекта могу бити потврђена на бази њихове политичке одлуке, а ова два не могу јер чекају неки десети пројекат везан за Сарајево који ће се појавити за шест мјесеци - објаснио је Амиџић.

Амиџић је нагласио да је на сједници повукао све тачке и да нису прошла ни поменута четири пројекта за ФБиХ, јер су на колегијуму скинута два пројекта везана за Српску.

- Или ћемо радити како је дефинисано пословником и законима или овако даље неће моћи. Сазвана је сједница Савјета министара на чијем дневном реду су опет била само поменута четири пројекта за ФБиХ, на коју, наравно, нисам отишао - рекао је Амиџић.