latinica  ћирилица
03/10/2024 |  13:18 ⇒ 13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић позвао посланике да не слиједе политику супротну интересима Хрватске

Предсједник Владе Хрватска Андреј Пленковић се на данашњој сједници владе осврнуо на одбијање предсједника Републике Зорана Милановића око слања војника у мисију помоћи Украјини и позвао посланике у парламенту да не слиједе политику која је супротна хрватским интересима.
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Андреј Пленковић (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Милановић је стопирао одлазак хрватских официра у ту мисију, а Пленковић је на отвореном дијелу сједнице Владе оптужио предсједника државе да лаже и да манипулише у циљу кампање уочи предсједничких избора, који ће у Хрватској бити одржани у децембру.

Након што је Милановић одбио да да сагласност за слање хрватских војника у мисију подршке Украјини, одлука ипак може бити донијета, уколико Сабор изгласа владину одлуку двотрећинском већином.

- Дошли смо до теме учешћа хрватских војника у мировној мисији у Украјини. Тражили смо сагласност предсједника за 13 мисија, он је дао дозволу за 12. - рекао је Пленковић.

Додао је да је Милановић учествовао на самиту НАТО и ни на који начин није назначио савезницима да има нешто против те мисије, а сад не даје сагласност.

- Ниво обмана и лажи које он (Милановић) шири је незапамћена - рекао је Пленковић и додао:

Представља народу неко тобожње угрожавање за хрватске војнике. Позивамо посланике у Сабору да не слиједе политику која је супротна хрватским интересима, да се понашамо као да не видимо руску агресију на Украјину. То није далеко од Хрватске и нема разлога да не покажемо солидарност укључујући и војну подршку Украјини. Оваква манипулација која има за циљ кампању је незапамћена, а лоше је да нема подршку у медијском простору.