latinica  ћирилица
03/10/2024 |  12:09 | Аутор: СРНА

Деђански: Огроман значај подршка Русије Додику

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да је подршка пријатеља Републици Српској у времену жестоких притисака непроцјењива, истичући да је Русија највећи пријатељ српског народа у цјелини и Српске, за коју пријатељство са тако великом силом има огроман значај.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Коментаришући писма подршке шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и предсједника Јединствене Русије Дмитрија Медведева предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Деђански је истакао да су ова двојица блиских сарадника предсједника Русије Владимира Путина поново потврдила да јако добро разумију у каквом је тешком положају Српска, на коју кидишу са свих страна.

- Они, пре свега, ту виде Додика, јер је симбол отпора против западног империјализма. Зато Лавров и Медведев са посебном пажњом причају о њену и обраћају му се са уважавањем - рекао је Деђански за Срну.

Говорећи о порукама Лаврова и Медведева, он је навео да њих двојица у својим писмима Додику помињу традиционалне вриједности, поштовање међународног права и борбу против притисака о чему се на западу сада не говори.

- Из западног угла гледано, ружне речи су традиционалне вриједности, поштовање међународног права и борба против притисака који су нефер и немају упориште. То су ствари о којим се данас у свијету не говори зато што одређеним великим силама то не одговара. Мало сам ироничан, али и уверен да говорим истину - рекао је Деђански.

Говорећи о Додиковом одласку на предстојећи самит БРИКС-а, који ће од 22. до 24. октобра бити одржан у Казању, Деђански је навео да је јако важно да Република Српска учествује јер тако показује свој међународни капацитет и потврђује да ужива поштовање већинског дијела свијета, који је окупљен у БРИКС-у.

- Земље БРИКС-а уважавају Републику Српску као ентитет који има атрибуте државности, унесене у БиХ, што показује да је Српска на исправном путу и да се понаша у складу са међународним правом - нагласио је Деђански.