latinica  ћирилица
03/10/2024 |  11:04 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Обиљежавање операције "Халијард - ваздушни мост"; Вијенце положио предсједник Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Историјски догађај од републичког значаја - операција "Халијард - ваздушни мост", обиљежава се у Бољанићу код Добоја.
Халијард - Додик положио вијенац - Фото: РТРС
Халијард - Додик положио вијенацФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић данас су у Бољанићу код Добоја положили вијенце у знак сјећања на јунаштво и жртву припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота у операцији "Халијард" прије 80 година.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Вијенце су положили и изасланик предсједника Србије Ђорђе Тодоров, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, те министар правде Републике Српске Милош Букејловић, замјеник Министарства одбране у Савјету министара Александар Гогановић, представници Фондације "Халијард", Трећег пјешадијског Република Српска пука и града Добоја.

"Халијард" је била највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Халијард - обиљежавање (Фото: РТРС)

У овој операцији спасено је више од 500 савезничких пилота, највише америчких, које су обориле њемачке снаге над бившом Југославијом.

Халијард - обиљежавање (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Обиљежавању присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Ђорђе Тодоров, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Данијел Егић и министар правде Милош Букејловић.

Присутни су и народни посланик Данијел Јошић, посланици у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић, замјеник Министарства одбране у Савјету министара Александар Гогановић, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, представник Фондације "Халијард", Амбасаде Србије у БиХ, града Добој и општине Петрово.

Програм обиљежавања почео је интонирањем химни, а након тога биће положени вијенци те обраћања присутних званичника.