latinica  ћирилица
03/10/2024 |  10:49 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Гогановић: Фукеља у тајности потписао уговор; Лоша порука ОС и међународним партнерима (ВИДЕО)

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић каже за РТРС да је Зукан Хелез министар одбране у Савјету министара у понедјељак у тајности потписао уговор са Бењамином Фукељом, који је направио инцидент у Аустрији одбивши да се рукује министарком одбране Аустрије.
Александар Гогановић - Фото: РТРС
Александар ГогановићФото: РТРС

- Мој шеф кабинета јутрос ми је потврдио информацију да је тај кадет још у понедјељак потписао уговор са Министарством одбране у Савјету министара и од тада је он званично припадник ОС БиХ у почетном официрском чину, потпоручник - рекао је Гогановић.

Истакао је да је све урађено у тајности, јер увијек када се потписују ти уговори организује се и свечана церемонија којој, како каже и сам он присуствује, као замјеник министра одбране.

- У Министарству одбране свима су загарантована вјерска права и слободе, али исто тако ми улажемо велике напоре како бисмо развијали толеранцију и међусобно уважавање. Тако подижемо свијест о родој равноправности - каже Гогановић.

Поручио је да за Фукељин чин у Аустрији не постоји никакав изговор.

- Мени је такође жао што је колега Хелез, нажалост изабрао овај приступ. Јавно сам Хелезу поручивао, али и преко свог кабинета да би било коректно да о овом питању засиједа стручни колегијум унутар Министарства одбране, који постоји управо како би рјешавао овакве ситуације. На стручни колегијум позовемо три вјерске службе, како бисмо чули и њихово мишљење и шта они предлажу да се уради - истакао је Гогановић.

Сматра да је ово лоша порука свим припадницима Оружаних снага, али и међународним партнерима.

- Овај потписани уговор може оставити кобне посљедице у будућности - истакао је Гогановић.